Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα, Ναπολέων και Χίτλερ: Μέχρι που πέθαναν δεν ξέχασαν το ίδιο μοιραίο λάθος που έκαναν και οι δυο σαν σήμερα


Μια μέρα σαν σήμερα, 22 Ιουνίου, δυο μακελάρηδες, που αιματοκύλησαν την Ευρώπη, (και όχι μόνο), ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Αδόλφος Χίτλερ, θα κάνουν το μοιραίο λάθος που θα τους οδηγήσει στην καταστροφή: εκστρατεύουν κατά της Ρωσίας!
Με απόσταση 139 χρονών η μια από την άλλη, επιχειρήθηκαν δύο εισβολές στη Ρωσία, οι οποίες ήταν καταλυτικές για την πορεία της Ιστορίας.
Στις 22 Ιουνίου του 1812 ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέσχισε τον ποταμό Νιέμαν και οι Ουσάροι του ξεχύθηκαν ξιφήρεις στα ρωσικά εδάφη.
Στις 22 Ιουνίου του 1941 ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή να εισβάλει στη Ρωσία (Σοβιετική Ένωση τότε) τη μεγαλύτερη εκστρατευτική δύναμη που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος (3.000.000 άνδρες, 3.580 άρματα μάχης, 7.184 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα και 750.000 άλογα).
Και πίσω από τόσο σπουδαία γεγονότα, συνήθως κρύβονται μικροί μύθοι, που μπορεί και να είναι πραγματικότητα. Τέτοιοι μύθοι ντύνουν με την πλουμιστή φορεσιά του παραμυθιού γυμνές κι απρόσωπες ιστορίες και τις κάνουν γοητευτικές κι αναφρόδιτες. 

Πολύ κρύο στρατηγέ...Αντί να γίνει λαγός...

Λέγεται ότι, ο Μέγας Ναπολέων, το ‘χε συνήθειο του να εντοπίζει ο ίδιος το στρατηγικό σημείο από όπου θα περνούσε ο στρατός του και να κάνει αυτοψία. Κατά την εισβολή στη Ρωσία και ενώ κάλπαζε με το άσπρο του άλογο, ο Βοναπάρτης, ένας λαγός πετάχτηκε μπροστά, το άτι του τρόμαξε και έριξε τον Αυτοκράτορα στο βρεμένο χώμα. Αυτοί που πίστευαν στις προλήψεις, όταν είδαν τον στρατηλάτη της Ευρώπης λασπωμένο, κούνησαν το κεφάλι με νόημα και έστρεψαν αλλού το βλέμμα…
Ο αετός πάτησε στη γη...
Επίσης έχει ακουστεί ότι αμέσως μετά την διαταγή για να αρχίσει η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», ο Χίτλερ βγήκε στον μπαλκόνι, στο Λημέρι του Λύκου, όπου είχε καταφύγει με το επιτελείο του, κοίταξε στον ουρανό και παρατήρησε έναν αετό να γκρεμίζεται δίχως προφανή λόγο… Ο Χίτλερ δαγκώθηκε, αλλά δεν είπε τίποτα. Και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ πολύ γρήγορα θα καταλάβαιναν τα σημάδια της μοίρας τι σήμαιναν γι' αυτούς…

c

Και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ άρχισαν με νίκες την πορεία τους προς τις ρωσικές στέπες, όμως οι Ρώσοι - Σοβιετικοί υποχωρούσαν, έκαιγαν πίσω τους τα πάντα για να μην βρουν τίποτα οι εισβολείς, ανασυντάσσονταν και περίμεναν.
Ο Μέγας Ναπολέων μπήκε στη Μόσχα κι έφυγε κυνηγημένος, οι Ναζί του Χίτλερ την είδαν την Πρωτεύουσα να αχνίζει από μακριά. Και τότε ένας άλλος στρατηγός ανέλαβε υπηρεσία: ο χειμώνας που κάλπαζε! Ο Ναπολέων υποχώρησε με το στράτευμα του κατεστραμμένο και αποδεκατισμένο. Τα στρατεύματα του Χίτλερ κατάφεραν να ενισχυθούν να ανεφοδιαστούν και να αντέξουν τρεις ρωσικούς χειμώνες! Όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και για τους δυο μακελάρηδες: Όλεθρος και καταστροφή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα