Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ηλεκτρικό δολάριο: Η επαναστατική πρόταση για να αντικαταστήσει η κιλοβατώρα τον χρυσό


Σε περίοδο μεγάλων οικονομικών κρίσεων, πολέμων και περιόδων αβεβαιότητας στην παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζονται ακόμα και τα στεγανά των πιο ισχυρών νομισματικών μονάδων όπως άλλωστε συμβαίνει και στις μέρες μας, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
Τις ημέρες της κρίσης το χρήμα και ο χρυσός υποχωρούν και τα χρηματιστήρια ενέργειας και τροφίμων αναβαθμίζουν τη θέση τους.
Η πρόταση του Νόρτον πριν το "big bang"

Στις ημέρες του μεγάλου οικονομικού κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες η αμφισβήτηση του δολαρίου αλλά ακόμα και του χρυσού ως μονάδα "αντικρύσματος" ήταν έκδηλη και πολλοί επιφανείς οικονομολόγοι αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να βγει η αγορά και κατά συνέπεια η χώρα από την κρίση.
Μία από τις προτάσεις που είχαν φτάσει μέχρι και το Κονγκρέσο και συζητήθηκε επί μακρόν ήταν αυτή του οικονομολόγου Τζέιμς Νόρτον τον Δεκέμβριο του 1931 κι ενώ η αμερικανική οικονομία ετοιμάζονταν για το "big bang".
Κιλοβατώρα αντί για χρυσό
Τι έλεγε ο Τζέιμς Νόρτον και πόσο σχετική είναι η πρόταση του στις μέρες μας όπου το ενεργιακό πρόβλημα είναι το βασικότερο στην παγκόσμια κοινότητα;
Η πρόταση του Τζέιμς Νόρτον έγινε αρχικά στην εταιρεία ηλεκτρισμού Ατλάντικ Σίτυ και αμέσως απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς πολέμιους. Βασικός της άξονας ήταν η αναγνώριση της κιλοβατώρας ως μονάδα βάσης της νομισματικής πολιτικής που θα αντικαταστούσε τον χρυσό. Σημειώνεται πως στην Ευρώπη πρότυπο με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότερες χώρες άφησαν το χρυσό ως οικονομικό αξιακό πρότυπο, διότι με τα τεράστια έξοδα και χρέη, ο χρυσός απέτυχε να παίξει πια το ρόλο του ως κυρίαρχο οικονομικό πρότυπο.
Σταμάτησαν τα χρυσά δολάρια
Στις Ηνωμένες Πολιτείας από το 1930 και μετά ξεκίνησε σταδιακά να υποκαθίσταται ο χρυσός ως αποθεματική αξία. Το τελευταίο πιστοποιητικό χρυσού, καθώς και τα τελευταία χρυσά νομίσματα των 100 δολαρίων εκδόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1932. Επομένως η πρόταση του Νόρτον ερχόταν την κατάλληλη στιγμή, ενώ οι πανίσχυρες εταιρίες ενέργειες την είδαν ως μία μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Υπό μία έννοια το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας με το χρηματιστήριο της ενέργειας να έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα
Οπως υποστήριζε ο Νόρτον πριν από 90 χρόνια, η πρόταση του θα μπορούσε να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Αμερικής και να αλλάξει άρδην το βαλτωμένο σκηνικό στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Τι έλεγε όμως η πρόταση του Νόρτον και ποια ήταν η ισοτιμία σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια;
40 κιλοβατώρες, ένα ηλεκτρικό δολάριο
Αντί για την έκδοση των δολαρίων που αντιπροσωπεύουν μία συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού στο θησαυροφυλάκειο της χώρας, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδόσει το "ηλεκτρικό δολάριο". Κάθε ένα δολάριο θα αντιπροσώπευε 40 κιλοβατώρες (σε σημερινή τιμή στην Ελλάδα περίπου 4 Ευρώ).
Υποσχετικές σε ενέργεια
Οι εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού θα ήταν υποχρεωμένες να καταθέσουν στο κεντρικό θησαυροφυλάκειο των ΗΠΑ υποσχετικά έγγραφα παραχωρήσεως ηλεκτρικού ρεύματος και επί της βάσης - αξίας των υποσχετικών αυτών θα εκδίδουν το "ηλεκτρικό δολάριο" που θα αντιστοιχεί σε 40 κιλοβατώρες, όπως δηλαδή, κάνουν οι τράπεζες που καταθέτουν στο θησαυροφυλάκιο την αξία των νομισμάτων σε χρυσό.
Μόνο εντός των ΗΠΑ
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή το "ηλεκτρικό δολάριο" θα ίσχυε μόνο εντός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μεταξύ των βασικών επιχειρημάτων του Νόρτον ήταν πως με το "ηλεκτρικό δολάριο" θα παύσει η διακύμανση του νομίσματος και κυρίως η εξαγωγή χρυσού από τους ιδιώτες στο εξωτερικό. Η πρόταση του Νόρτον προκάλεσε τροφή για συζητήσεις και πολιτικές διαφωνίες και τελικά απορρίφθηκε μετά από δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις του Κονγκρέσου. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα