Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Πώς θα μοιραστεί η δαπάνη στα φάρμακα: Τα ποσοστά σε φθηνά και ακριβά – Όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης


Τις τελικές του αποφάσεις για τα φάρμακα γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μετά από αρκετές ημέρες αναμονής και αναστάτωσης στη φαρμακευτική αγορά, ο κ.Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η δαπάνη θα διαχωριστεί σε ποσοστό 59% για τα σκευάσματα που διατίθενται στα φαρμακεία και σε 41% στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα που χορηγούνται είτε από τα νοσοκομεία είτε μέσα από τον ΕΟΠΥΥ.
Των ανακοινώσεων προηγήθηκαν έντονες διεργασίες καθώς οι εταιρείες που εισάγουν νέα καινοτόμα φάρμακα για βαριά νοσήματα, επεσήμαναν ότι με τη μείωση της δαπάνης πολλά σκευάσματα δεν θα έρχονται στη χώρα μας αφού η διάθεσή τους δεν θα είναι συμφέρουσα.
Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δίνουν υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν και το 65%.Ο νέος προϋπολογισμός
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε σχετικά με τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και στα υπόλοιπα που πωλούνται στα φαρμακεία: «Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης. Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%».
Ο Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζει ακόμη ότι στην περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως πχ από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.
Παράλληλα όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας θα εντάξει άμεσα 10 κατηγορίες φαρμάκων σε αυστηρές συνταγογραφικές οδηγίες ώστε να μειωθεί η υπερκατανάλωση. Ο κ.Πλεύρης αναφέρει: «Στόχος παραμένει ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες».
Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (πχ βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους.
«Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023.
Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων αποτελεί να μην λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα