Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα 7/2, φανατικοί καίνε πίνακες ζωγραφικής, καθρέφτες και βιβλία στη Φλωρεντία για να καταστρέψουν τη ματαιοδοξία

Στόχος ήταν η Ματαιοδοξία, όμως κάηκαν πίνακες ζωγραφικής και βιβλία στη Φλωρεντία, για να εξαφανίσουν την αμαρτία… Τι κατάφεραν; Καπνούς!
Την καταχώρησαν στην Ιστορία με το όνομα «Η φωτιά της Ματαιοδοξίας» (Falό delle vanita). Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του μακρινού 1497 και μετά την εκδίωξη της οικογενείας των Μεδίκων (ισχυρή ιταλική οικογένεια ευγενών από την Τοσκάνη, η οποία ήταν μια από τις κορυφαίες και σημαντικότερες δυναστείες στην ιστορία της Ιταλίας και της Ευρώπης από τον 15ο αιώνα έως τον 18ο αιώνα), οι οπαδοί του Δομινικανού μοναχού Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα (Girolamo Savonarola) κατάσχεσαν και έκαψαν χιλιάδες σημαντικά αντικείμενα στη Φλωρεντία κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Καθαρής Τρίτης (κάτι σαν την δική μας Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού).
Ο σκοπός αυτής της καταστροφικής μανίας ήταν η εξάλειψη κάθε αντικειμένου που θεωρείτο δυνητικά αμαρτωλό ή ευνοϊκό για την ανάπτυξη της ματαιοδοξίας των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων όπως καθρέφτες, καλλυντικά, πολυτελή ρούχα, ακόμη και μουσικά όργανα.
Άλλοι έριξαν στην πυρά «ανήθικα» βιβλία, χειρόγραφα που περιείχαν «κοσμικά» ή «βέβηλα» τραγούδια και πίνακες ζωγραφικής. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατακάηκαν σε αυτή την καταστροφική μανία ήταν και πολλοί πίνακες ζωγραφικής υψηλής αισθητικής διάσημων καλλιτεχνών, που απεικόνιζαν θέματα από την κλασική μυθολογία.

Ταλιμπάν παντού και πάντα...

Ο Τζόρτζιο Βαζάρι ιταλός ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ιστορικός τέχνης, περιέγραψε τις φωτιές που κατέκαιγαν την τέχνη με το παρακάτω κείμενο: «Στο καρναβάλι, που έθιμο της πόλης να φτιάχνουν στις πλατείες καλύβες από ξύλα, την Τρίτη το απόγευμα έκαψαν, χορεύοντας ερωτικούς χορούς, πολλούς πίνακες και κατέστρεψαν γλυπτά γυμνών γυναικών και ανδρών. Πολλά από τα παραδομένα στην πυρά έργα ήταν καμωμένα από χέρια εξαιρετικών δασκάλων, και επίσης κάηκαν βιβλία, μουσικά όργανα και παρτιτούρες που ήταν μεγάλης αξίας, αλλά ιδιαίτερη λύπη προκάλεσε η καταστροφή των έργων του Μπάτσιο (Φρα Μπαρτολομέο ή Μπάτσιο ντέλα Πόρτα, ιταλός ζωγράφος) και τα σχέδια που είχε κάνει για τα γυμνά…».
Οι Χριστιανοί έκαψαν ναούς και ακρωτηρίασαν αγάλματα, οι Βάνδαλοι έμεινα στην Ιστορία για την... αγάπη τους για την τέχνη, φανατικοί κάθε ιδεολογίας κατέστρεψαν το ωραίο και ξεχωριστό που τους τρόμαζε και φθάσαμε στον Ναζισμό, που έκαψε βιβλία και στους Ταλιμπάν που γκρέμισαν αγάλματα… Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχουν και φανατικοί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα