Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

«Κλειδωμένα πρόστιμα» φέρνουν οι κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ!


Τον άμεσο κίνδυνο επιβολής προστίμων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω των κλειδωμένων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και, κατόπιν και των δηλώσεων φόρου εισοδήματος επισημαίνουν οι λογιστές.
Η ΑΑΔΕ προχώρησε ήδη στο κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ που υποβάλλονται εντός του 2024, που σημαίνει ότι τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι προσυμπληρωμένα και θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.
Όμως, δεδομένων των προβλημάτων της πλατφόρμας myDATA, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, ώστε να απεικονίζεται ορθά η εικόνα εσόδων –εξόδων των επιχειρήσεων, όπως παρατηρεί ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, το «κλείδωμα» της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση την απόφαση σημαίνει:
  • Δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών ΜΟΝΟ σε ποσοστό έως 30%, με αποτέλεσμα την πληρωμή μεγαλύτερου φόρου για την επιχείρηση ή δυνατότητα διορθώσεων χωρίς όριο, με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες εγγραφές από τον λογιστή.
  • Το αποτέλεσμα θα είναι ο έλεγχος της ΑΑΔΕ προς την επιχείρηση και επιβολή προστίμου για μη διαβιβασμένα παραστατικά εσόδων της.
Ακόμη, αναφορικά με τη διαβίβαση των παραστατικών εσόδων, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής, που είναι αποκλειστική υποχρέωση του εκδότη, δηλαδή της επιχείρησης, θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση των παραστατικών εσόδων.
Σχετικά με τις αποδείξεις λιανικής που εκδίδονται από ταμειακή μηχανή ή γίνεται χρήση φορολογικού μηχανισμού, η επιχείρηση υποχρεούται:
  • Να επικοινωνεί με τον αρμόδιο τεχνικό ώστε να διαβιβάζονται απρόσκοπτα τα δεδομένα στο esend.
  • Να προσκομίζει ΑΜΕΣΑ τα «Ζ» στον λογιστή του.
Αν υπάρχουν διαφορές
Όταν υπάρχουν διαφορές στα έσοδα και έξοδα, μεταξύ των στοιχείων που έχουν «ανέβει» στο myDATA και στα στοιχεία που διαθέτει η επιχείρηση, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο χειρισμός των αποκλίσεων και η συνδρομή του λογιστή, ώστε η δήλωση ΦΠΑ να παρουσιάζει την πραγματική εικόνα της επιχείρησης και να αποφευχθούν τα πρόστιμα.
Τα τσουχτερά πρόστιμα για τα myDATA
Οι κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στο myDATA είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, καθώς προβλέπουν πρόστιμο ίσο 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου και έως τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.
Η διαβίβαση των εσόδων προϋποθέτει και τη διαβίβαση του είδους του εσόδου, δηλαδή τον χαρακτηρισμό του εσόδου (π.χ. έσοδο από παροχή υπηρεσίας, έσοδο από πώληση εμπορεύματος, κ.λπ.) Οι χαρακτηρισμοί διαβιβάζονται αυτόματα από το πρόγραμμα που εκδίδει τα παραστατικά.
Σε περίπτωση μη διαβίβασης του χαρακτηρισμού με συνέπεια να μην συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος:
  • Για απλογραφικά βιβλία: πρόστιμο 250 ευρώ.
  • Για διπλογραφικά βιβλία: πρόστιμο 500 ευρώ.
  • Αν η επιχείρηση δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και το ποσό των 20.000 ευρώ, ανά φορολογικό έτος.
  • Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης παραστατικών επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα