Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κασσελάκης μόνος ψάχνει: Δύσκολη η ισορροπία για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ


Σε αναζήτηση ισορροπιών βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια προσπάθεια αφενός να αναδιατάξει την κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να κλείσει τις εσωκομματικές πληγές που άφησε πίσω το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από την προσπάθεια Κασσελάκη – Γεροβασίλη να επιδείξουν πνεύμα ομόνοιας ενόψει της δύσκολης μάχης των ευρωεκλογών. Οι δυο τους είχαν το μεσημέρι θερμό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης για τα Τέμπη και ακολούθως το βράδυ συνέφαγαν σε εστιατόριο του Παγκρατίου. Το τι συζητήθηκε ανάμεσα στους δύο παραμένει άγνωστο, το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι στο μενού βρέθηκαν και οι αλλαγές που επιδιώκει να κάνει ο κ. Κασσελάκης στα όργανα του κόμματος.
Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει στο Συνέδριο αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, οι αλλαγές στις οποίες επιθυμεί να προβεί ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν άμεσα, σίγουρα όχι στην έκταση που θα επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι είναι δύο:ο πρώτος αφορά τη δυσκολία εύρεσης ικανών και έμπιστων στελεχών που θα αναλάβουν δύσκολες θέσεις
ο δεύτερος ότι χρειάζονται χειρουργικές κινήσεις προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο Συνέδριο.
Η ονοματολογία δίνει και παίρνει ενώ το πιο πιθανό είναι να υπάρξει αποχώρηση του Γιώργου Βασιλειάδη από τη θέση του αν. Γραμματέα, χωρίς να γίνει αντικατάστασή του. Σε ό,τι αφορά τη Ράνια Σβίγκου αυτή τη στιγμή αναζητείται ο αντικαταστάτης της, όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν στο πρόσωπο Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Παππάς. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, η κ. Σβίγκου θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις ευρωεκλογές. Σε περίπτωση, πάντως, που προκριθεί η αλλαγή στη θέση της Γραμματέα, το πόστο διεκδικούν οι Μωραϊτης, Ρήγας και Τελιγιορίδου.
Αλλαγή αναμένεται να γίνει στη θέση της εκπροσώπου Τύπου, με τη Δώρα Αυγέρη να διεκδικεί θέση στην ευρωβουλή και τη θέση να πληρώνεται από πρόσωπο έκπληξη ενώ και ο Γιώργος Τσίπρα θα αφήσει τη θέση του διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας με πλώρη προς το ευρωψηφοδέλτιο.



Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, έχουν αρχίσει να ανησυχούν πραγματικά για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει να παγιώνεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Πιθανή απώλεια της δεύτερης θέσης σε συνάρτηση με ένα ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει κατά πολύ το 10% είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρει τις συζητήσεις και τις αμφισβητήσεις εντός κόμματος.
Τι λένε για το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση Τσίπρα – Πότε θέλουν να κριθεί ο Κασσελάκης
Σε ό,τι αφορά τις πληγές που άφησε πίσω το Συνέδριο, πάντως, η χθεσινή δημοσκόπηση του Open είναι αποκαλυπτική:
  • Το 50,3% απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το θυελλώδες συνέδριο, ενώ το 13,6% απαντά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει ισχυρότερο. Το 24,1% εκτιμά πως τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.
  • Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 41,2% θεωρεί πως το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο, ενώ το 32% πως βγαίνει ισχυρότερο.
  • Το 47,2% θεωρεί άστοχη την παρέμβαση Τσίπρα πριν το συνέδριο, ενώ το 30,8% την θεωρεί εύστοχη.
  • Το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, θεωρεί εύστοχη την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ενώ το 37,1% τη θεωρεί άστοχη.
  • Το 42,7% ζητεί να κριθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 34,7% να ζητεί να κριθεί μετά τις ευρωεκλογές.
  • Στο 51,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κριθεί ο πρόεδρος μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 40,9% ζητεί να κριθεί μετά τις ευρωεκλογές.
  • Το 53,7% δεν θέλει αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 15,8% θέλει αλλαγή ονόματος.
  • Το 53,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κεντροαριστερή πορεία, το 30,5% θέλει το κόμμα να μετατοπιστεί προς την αριστερά, ενώ το 5,3% θέλει στροφή προς το κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα