Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Κασσελάκης: «Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε καθαρά» - Μηνύματα από τα στελέχη«Μέρα ελπίδας και δράσης»


«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε δυνατά και καθαρά», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην «ΕφΣυν» μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας την επομένη του Συνεδρίου «μέρα ελπίδας και δράσης».
Παρόλο που πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον τρία στρατόπεδα και τίποτα δεν δείχνει πως η μεταξύ τους συνύπαρξη θα είναι αρμονική, ο πρόεδρος του κόμματος μιλά για πολιτική αντεπίθεση ενόψει Ευρωεκλογών. Από τα στελέχη του κόμματος πάντως είναι σαφές ότι οι Ευρωεκλογές παραμένουν η «ημέρα κρίσης» του Στέφανου Κασσελάκη.
Τα όσα έγιναν στο θυελλώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος τα στελέχη του κόμματος Πέτρος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης, με τον μεν να επισημαίνει πως «νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» και τον δε να εκτιμά πως το κόμμα μπορεί να συνεχίσει σε ενωτικό κλίμα αν «σταματήσουν οι επικοινωνιακοί τύπου τακτισμοί».
Ολόκληρη η δήλωση Κασσελάκη
«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε δυνατά και καθαρά. Χρέος μας, πλέον, είναι να οργανώσουμε την πολιτική αντεπίθεση του κόμματός μας· την προοδευτική αντεπίθεση. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με όλες μας τις δυνάμεις. Πυξίδα μας, οι προσδοκίες των χιλιάδων μελών μας. Οδικός μας χάρτης, οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Επιδιώκουμε τη στήριξη μιας κοινωνικής πλειοψηφίας, της οποίας η ζωή χειροτερεύει διαρκώς από κάθε γκρίζα απόχρωση της δεξιάς πολιτικής. Δεν είμαστε εδώ ούτε για να μιλάμε ανέξοδα, ούτε για να ξοδεύουμε πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Είμαστε εδώ για να προκόψει ο τόπος και οι άνθρωποί του, για να φτιάξουμε ένα όμορφο παρόν και να προετοιμάσουμε ένα μέλλον με νόημα για τους νέους μας. Κοιτάμε μπροστά για ανασυγκροτήσουμε μια πληγωμένη πατρίδα. Και κοιτάμε προσεχτικά για να βρούμε το βήμα μας μέσα σε μια Ευρώπη που σταμάτησε εδώ και καιρό να λογοδοτεί στους πολίτες της και να τους λογαριάζει. Σ’ αυτήν την Ευρώπη θα δώσουμε την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη: για να κερδίσουμε το μυαλό και την ψυχή της προοδευτικής Ευρώπης, που βαλτώνει στα αδιέξοδα της Δεξιάς και κινδυνεύει από τις πλάνες της Ακροδεξιάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ισχυρότερη αριστερή και προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, θα σταθεί ανάχωμα απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά που πάνε χέρι χέρι. Το κόμμα μας αναλαμβάνει τις ευθύνες εκείνες που είναι αυτονόητες για την ιστορία της ελληνικής Αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων.
Η επόμενη μέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι μια μέρα ελπίδας και δράσης. Το Συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κόμμα, το κόμμα των μελών, με νέες διαδικασίες, με νέους τρόπους οργάνωσης· ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών. Με ισχυρή εντολή με εξουσιοδότησαν να προχωρήσω στην αναγκαία δομική διεύρυνση για μία μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν κοιτάμε πίσω. Όλες μας οι δυνάμεις συστρατεύονται, οργανώνονται και διατάσσονται, προκειμένου να πετύχουν τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα. Έχουμε θέσεις με σαφή κοινωνική αναφορά. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το καλό της χώρας μας, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή του λαού μας. Είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι. Είμαστε αριστεροί και είμαστε αληθινοί».
«Δεν αμφισβητείται από κανέναν ο Κασσελάκης»
«Είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα του Συνεδρίου. Προχωράμε μπροστά σε μια διαδικασία ενότητας μετά από κάποιες μέρες πιο δύσκολες», ανέφερε στο OPEN ο Πέτρος Παππάς.
Όπως τόνισε: «Νικητής στο Συνέδριο είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Νικητής είναι το κόμμα που πρέπει να δημιουργήσουμε ούτως ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα για την Κεντροαριστερά στη χώρα, νικητής είναι ο πρόεδρος του κόμματος καθώς επαναεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό του. Τα συνθήματα, η διάθεση του Συνεδρίου και το γεγονός πως σε καμία περίπτωση δεν ήθελε ο κόσμος του κόμματος να αμφισβητηθεί επουδενί και να συνεχίζει να αμφισβητείται ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης ήταν καταφανής σε όλο το Συνέδριο».


«Ο Κασσελάκης δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε δεν έχω την εμπιστοσύνη άλλων στελεχών και θέλω να μου επιβεβαιώσετε ξανά την εμπιστοσύνη. Συνέβησαν διάφορα πράγματα και μεσολάβησε και η καθοριστική επιστολή του ιστορικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος είναι η εντολή η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθολικά, μαζικά είναι πως δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό έλαβε από αυτό το Συνέδριο», συνέχισε.
«Η εκλογική διαδικασία που ζήτησε δεν υπήρχε λόγος πλέον να γίνει από την στιγμή που η κυρία Γεροβασίλη είπε πως δεν προχωράει σε εκλογές στις 10 Μαρτίου εφόσον αυτός ήταν ο σχεδιασμός», σχολίασε ακόμα.
«Ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτό που ζητάει ο πρόεδρος είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει να ανασυγκροτηθεί και να αλλάξει το κόμμα ριζικά. Δομές, λειτουργία, ρητορική. Σε αυτό συνάντησε αντιδράσεις».
Σε ερώτηση εάν κρίνει πως η Όλγα Γεροβασίλη είναι «υπονομεύτρια», ο κ. Παππάς σχολίασε: «όχι, δεν είναι. Η προσπάθεια η οποία έγινε απέναντι στον πρόεδρο ήταν το ότι δεν αφέθηκε να προχωρήσει στις αλλαγές. Επομένως υπάρχει μια καχυποψία».
«Ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε μια κατάσταση με πολλές παθογένειες. Αυτό που αποφάσισε το Συνέδριο είναι πως η λύση είναι να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη», κατέληξε.
«O Κασσελάκης έπρεπε να κάνει μια ομιλία ενωτική και όχι διαιρετική»
Ακολούθως, ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας επίσης στην εκπομπή, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο Συνέδριο, ανέφερε πως «κέρδισε η απόφαση του Συνεδρίου. Εμείς πήγαμε σε ένα Συνέδριο θέσεων και αυτοκριτικής, άρα δεν ήταν ένα Συνέδριο ούτε να πάμε σε εκλογή οργάνου, ούτε σε καταστατικές αλλαγές, ούτε σε πρόεδρο. Δεν νομίζω πως το προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό. Νομίζω πως αυτό προκλήθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, με μια σειρά πράξεων. Ο πρόεδρος του κόμματος έπρεπε να κάνει μια ομιλία ενωτική και όχι διαιρετική ‘’βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’’. Νομίζω πως αυτά τελείωσαν με την απόφαση του Συνεδρίου».


«Κάθε μέρα όλοι μας και όλα τα κόμματα κρίνονται και στο σύνολό τους και στην ηγεσία τους», επισήμανε.
«Καλά έκανε και παρενέβη ο Τσίπρας»
Αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού είπε πως «πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβαλε θέμα ‘’πηγαίνετε να εκλέξετε πρόεδρο’’. Είπε, και καλά έκανε και παρενέβη, όταν είδες διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στο κόμμα και καταστάσεις που δεν μας οδηγούν στο να πάμε μπροστά. Δεν έστειλε μια επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, η ανάρτησή του είχε πάρα πολλούς αποδέκτες. Τα μέλη δεν είπα όχι σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος ‘’όταν θέλεις ανανέωση εμπιστοσύνης, απευθύνεσαι στο Σώμα που αποφασίζει και αυτό το Σώμα είναι η βάση και τα μέλη του κόμματος. Δεν είναι πρόκληση αυτό το να πας σε διαδικασίες εκλογής προέδρου και θα κριθεί η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αν πέτυχε ή όχι από το εξής. Αν από σήμερα όλοι αμβλύνουν και κυρίως αυτοί που έχουν τις θέσεις ευθύνης και κατακτήσουμε μια συλλογική λειτουργία και προχωρήσουμε μπροστά».
Για τη λέξη υπονομευτές που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε πως «ερωτήθηκε για αυτό και δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Δεν ξέρω ποιους εννοούσε».
«Δεν ήθελε εκλογές ο Κασσελάκης»
Όπως συνέχισε «τα θετικά από όλη αυτή την ιστορία είναι πως είχαμε μια πολύ σοβαρή πολιτική απόφαση θέσεων, είχαμε προτάσεις οι οποίες πέρασαν ομόφωνα, η μια από τις προτάσεις που έκανα εγώ και εγκρίθηκε ήταν η συγκρότηση επιτροπής για την συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων και τη συμμετοχή μας σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Επίσης είναι σημαντική η θεματολογία που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως μπορεί να προχωρήσει ενωμένος, ο κ. Σπίρτζης απάντησε καταφατικά επισημαίνοντας πως «αν σεβαστούν την απόφαση του Συνεδρίου και σταματήσουν επικοινωνιακοί τύπου τακτισμοί ή προσωπικών στρατηγικών».
«Νομίζω δεν ήθελε εκλογές ο Κασσελάκης», σχολίασε ενώ εκτίμησε πως όσοι συγκέντρωναν υπογραφές είχαν την ανοχή του προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα