Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Αντλία θερμότητας: Πόσο κοστίζει και πώς λειτουργεί η φθηνότερη λύση θέρμανσης


Πιο φθηνή λύση κατά 65% από τα συμβατικά καύσιμα. Απόσβεση σε 4 χρόνια.
Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, που μπαίνουν σε πρόγραμμα «ανακαινίζω», εγκαθιστούν στα σπίτια τους αντλίες θερμότητας, που αποτελούν τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης. Τι είναι όμως ακριβώς οι αντλία θερμότητας;
Η αντλία θερμότητας αποτελεί μία συσκευή που αντλεί τη θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη διανέμει μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων νερού είτε σε καλοριφέρ (μόνο τον χειμώνα), είτε σε Fan Coil Unit, είτε σε ένα ενδοδαπέδιο σύστημα (χειμώνα, καλοκαίρι).
Η λειτουργία της βασίζεται στην τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης. Πρόκειται για μια τεχνολογία πάνω στις ίδιες αρχές με αυτές του μηχανισμού των ψυγείων, των κλιματιστικών κ.λπ. που ονομάζεται ψυκτικός κύκλος. Ο εξωτερικός αέρας διαπερνά την αντλία θερμότητας, αποκτά την επιθυμητή θερμοκρασία και διοχετεύεται στο εσωτερικό του σπιτιού, για την κεντρική θέρμανση και τη θέρμανση του νερού.
Γιατί συμφέρει η αντλία θερμότητας
Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που μίλησε στο Dnews, η αντλία, το χειμώνα αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον και την αποβάλλει στο νερό μέσω εναλλάκτη θερμότητας και από εκεί το θερμό νερό οδηγείται στις τερματικές μονάδες απόδοσης της θερμότητας, αλλά ακόμα και σε ένα θερμοδοχείο για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης. Η κατανάλωση του ρεύματος στις σημερινές αντλίες θερμότητας (>Α++) είναι πολύ μικρή για να μας δώσει μία πολύ μεγάλη θερμική ή ψυκτική ενέργεια. Σήμερα οι ενεργειακοί βαθμοί απόδοσης είναι >4.00. Με απλά λόγια καταναλώνεις 1.00 ηλεκτρική KWh ρεύματος για να πάρεις πάνω από 4.00 θερμικές KWh.
Δημοφιλής Επιλογή
Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή για θέρμανση και ψύξη στα κτίρια χάρη στα πολλαπλά οφέλη τους. Αποτελούν συστήματα ύψιστης ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, ενώ επιδοτούνται και από όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».
Οι αντλίες θερμότητας αποτελούνται από ψυκτικό υγρό, τον συμπιεστή που προωθεί το ψυκτικό υγρό, την βαλβίδα εκτόνωσης που ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού στο σύστημα, την βαλβίδα αντιστροφής που εναλλάσσει την κατεύθυνση του ψυκτικού μέσου στο σύστημα, τον εναλλάκτη, τον ανεμιστήρα, ενώ η μονάδα λειτουργεί είτε ως συμπυκνωτής (ψύξη) είτε ως εξατμιστής (θέρμανση).
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η επένδυση για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, έχει πολλά πλεονεκτήματα και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ακινήτου και νοικοκυριού. Έχει πολλά πλεονεκτήματα και μοναδικό μειονέκτημα, το αυξημένο κόστος, που όμως δεν είναι απαγορευτικό. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Τα πλεονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας
Ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια ευέλικτη λύση για κάθε σπίτι. Προσφέρουν θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης και ψύξη για μονοκατοικίες, μπλοκ κατοικιών ή διαμερίσματα, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες άνεσης του σπιτιού. Επιπλέον, η διαχείριση των περισσότερων αντλιών θερμότητας μπορεί να γίνει μέσω μιας εφαρμογής, οπότε, όπου κι αν βρίσκεται ο χρήστης, έχει πάντα και απομακρυσμένο έλεγχο.
Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Ένας σημαντικός παράγοντας για τη στροφή προς τις αντλίες θερμότητας είναι η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις χαμηλού αποτυπώματος σε σχέση με τα συστήματα ορυκτών καυσίμων. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών, όπως ο αέρας, το έδαφος και το νερό, σημαίνει ότι οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό με πολύ πιο βιώσιμο τρόπο από τα παραδοσιακά συστήματα.
Μειωμένη συντήρηση και σέρβις
Οι αντλίες θερμότητας έχουν στιβαρό σχεδιασμό και λίγα κινούμενα μέρη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν πολύ λίγη συντήρηση, σέρβις και επισκευές, ειδικά σε σύγκριση με τη συντήρηση που απαιτείται για έναν παραδοσιακό λέβητα. Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν γενικό έλεγχο συντήρησης μόνο μία φορά τον χρόνο.
Απόδοση επένδυσης

Το χαμηλότερο ενεργειακό λειτουργικό κόστος, οι κρατικές επιδοτήσεις και οι χαμηλότερες απαιτήσεις συντήρησης αποτελούν την πιο άμεση απόδοση της επένδυσης. Είναι σαφές ότι οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης από τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
Ασφάλεια και αξιοπιστία
Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν από τα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και τα πιο αξιόπιστα. Δεν εκπέμπουν ρύπους, δεν εμφανίζουν φλόγα, ή άλλες καύσεις, αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον.
Δεν απαιτείται ειδικός χώρος εγκατάστασης
Για την εγκατάσταση τους, δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη των αντλιών θερμότητας;
-Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, 3-4 έτη αν γίνει εναλλαγή από σύστημα πετρελαίου
-Μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 65% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα
-Μείωση στο ετήσιο κόστος συντήρησης του συστήματος θέρμανσης, αφού οι αντλίες δεν απαιτούν ετήσια συντήρηση.
Τα μειονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας
Μία από τις σημαντικές προκλήσεις μιας αντλίας θερμότητας είναι το αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης. Η τιμή ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο διαμονής και τον τύπο της αντλίας θερμότητας που θα επιλεγεί. Παρότι πολλές χώρες προσφέρουν επιδοτήσεις για την εξισορρόπηση του αρχικού κόστους, οι αντλίες θερμότητας μπορεί να απαιτούν σημαντική αρχική επένδυση, μεγαλύτερη από ένα σύστημα φυσικού αερίου. Η τελική απόδοση εξαρτάται από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου, οι οποίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, η εγκατάσταση και η εργασία κυμαίνεται από 5.500-6000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα