Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα 26/2, Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο πρόεδρος της τότε ΠΓΔΜ – Φήμες για δολοφονία του

Μια μέρα σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου του 2004, σκοτώνεται ο πρόεδρος της (σημερινής) Βόρειας Μακεδονίας (τότε ΠΓΔΜ) Μπόρις Τραϊκόφσκι όταν το κατέπεσε το αμερικανικής κατασκευής δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 200 στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μόσταρ, στη Βοσνία, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ο 47χρονος Τραϊκόφσκι, έξι από τους στενότερους συμβούλους του και οι δύο πιλότοι, σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι απανθρακωμένες σοροί τους εντοπίστηκαν στα συντρίμμια την επόμενη ημέρα έπειτα από αναζήτηση των τοπικών αρχών και των μελών της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης.
Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή ναρκοθετημένη περιοχή από την εποχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), γεγονός που δυσκόλεψε την άμεση επέμβαση των διασωστών. Μετά το δυστύχημα κυκλοφόρησαν φήμες ότι το προεδρικό αεροσκάφος είχε γίνει στόχος επίθεσης. Ακούστηκε η εκδοχή, ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από μαχητικό αεροσκάφος και ότι ο Τραϊκόφσκι και οι υπόλοιποι συνεπιβαίνοντες σκοτώθηκαν στο έδαφος.
Το 2014, δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Πρόεδρο, εκδόθηκε πόρισμα διεθνών εμπειρογνωμόνων που επίρριπτε τις ευθύνες στους πιλότους του αεροπλάνου για την πτώση. Στο αεροδρόμιο του Μοστάρ δεν λειτουργούσε το ραντάρ και οι πιλότοι δεν θα έπρεπε να επιχειρήσουν προσγείωση και όφειλαν να έχουν κατευθύνει το αεροπλάνο προς το Ντουμπρόβνικ.
Ο Μπόρις Τραϊκόφσκι είχε γεννηθεί στις 25 Ιουνίου του 1956 στην πόλη Στρούμνιτσα της Βόρειας Μακεδονίας, είχε σπουδάσει Νομικά στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων και για πολλά χρόνια εργαζόταν ως δικηγόρος σε κατασκευαστική εταιρεία· το 1997 διορίστηκε σύμβουλος του δημάρχου, του μεγαλύτερου δήμου της πόλης των Σκοπίων και το 1998 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Τραϊκόφσκι θεωρείτο μετριοπαθής μεταρρυθμιστής και διαδέχτηκε στην προεδρία τον Κίρο Γκλιγκόροφ το 1999. Η θητεία του Τραϊκόφσκι σημαδεύτηκε από εντάσεις μεταξύ των Μακεδόνων και της αλβανικής μειονότητας. Αν και οι εξουσίες του Τραϊκόφσκι ήταν περιορισμένες και ο ρόλος σχεδόν εθιμοτυπικός, προήδρευσε σε ειρηνευτική διάσκεψη με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ το 2001 που απέτρεψε εμφύλιο πόλεμο στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Στην ταφόπλακά του μνημείου του Μπόρις Τραϊκόφσκι, στη γενέτειρά του τη Στρούμνιτσα, είχα χαραγμένο εδάφιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί γιατί αυτοί θα ονομαστούν γιοι του Θεού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα