Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ποια επιδόματα αυξάνονται από την 1η Απριλίου


Αυξάνονται 19 επιδόματα από την 1η Απριλίου, ημερομηνία από την οποία θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός, με τις διαδικασίες αναπροσαρμογής του να έχουν μπει στην τελική ευθεία.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά άμεσα περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι σήμερα αμείβονται με τις κατώτατο αποδοχές, αλλά παράλληλα αφορά και πάνω από 1.000.000 πολίτες, οι οποίοι επιβιώνουν με επιδόματα.
Ήδη έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας, οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων καθώς και ινστιτούτων, σχετικά με το εύρος της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι οποίες ποικίλουν από 3,5% έως και 16,4%, αλλά την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία θα την ανακοινώσει μέχρι τις 22 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αποκάλυψε το Σin, το ποσοστό στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση θα είναι το 6,4%, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 50 ευρώ και τον μικτό κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στο ποσό των 830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
Το ποσό της αύξηση υπερβαίνει τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων, αλλά υπάρχει και πολιτική πίεση, για αύξηση των αποδοχών, από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και η αύξηση θα ενσωματωθεί στη μισθοδοσία του Απριλίου, ένα μήνα πριν την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Αφορά πάνω από 1.300.000 άτομα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού πυροδοτεί και αυξήσεις σε σειρά επιδομάτων, με βασικότερο εκείνο το επίδομα ανεργίας, τα οποία υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Πιο συγκεκριμένα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό και αυξομειώνονται είναι τα ακόλουθα:
 1. Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός.
 2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
 3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα.
 4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα.
 5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα.
 6. Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα.
 7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί.
 8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. Ημερομισθίων.
 9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων.
 10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων
 11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων.
 12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
 13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας.
 14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου
 15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
 16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός.
 17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο.
 18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού.
 19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα