Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Μπλόκα και κλείσιμο τελωνείων στην Ελλάδα - Χιλιάδες τρακτέρ στις Βρυξέλλες


Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία παραμένουν στα μπλόκα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Χαλικίου στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρίου - Ιωαννίνων και σήμερα έχουν προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό στο ίδιο ύψος της Ιονίας Οδού στις 12 το μεσημέρι. Έπειτα, σύμφωνα με το OPEN, θα μεταβούν στο Μεσολόγγι με τα αγροτικά τους μηχανήματα και θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Στον Πύργο στις 11 το πρωί οι αγρότες οργανώνουν διαμαρτυρία ενώ διαμαρτυρίες θα γίνουν στην Καλαμάτα και στα Γιάννενα. Στην Πάτρα οι αγρότες λόγω των καιρικών συνθηκών δεν θα κατέβουν σήμερα, αλλά την Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Κλείνουν το τελωνείο της Νίκης και των Ευζώνων
Οι αγρότες της Θεσσαλίας προγραμματίζουν το απόγευμα συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας θα κλείσουν τα σύνορα στο τελωνείο της Νίκης από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 4:00 το απόγευμα, ενώ το τελωνείο των Ευζώνων θα κλείσει από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ για τα φορτηγά.
Στις Βρυξέλλες ξανά οι αγρότες για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας
Επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες σήμερα και στις Βρυξέλλες, για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.
Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα