Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Στα αζήτητα το 29,6% των επιστροφών φόρου - Νέες διαδικασίες fast track για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Να σπάσει τo ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δις ευρώ θα επιδιώξει η ΑΑΔΕ την φετινή χρονιά, επιταχύνοντας τις διαδικασίες τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις. Αν και ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. Ευρώ.
Ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατομμυρίων που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, έως τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47% ήτοι 258.810 είναι άνω των 90 ημερών.
Οπως προκύπτει το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους λόγους.
Στα αζήτητα το 29,6% των επιστροφών
Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ (Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης) στα αζήτητα παραμένει το 29,6% καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε θανόντες.
Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.
Πάντως,πιο γρήγορα λαμβάνουν πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα επιστροφές φόρου.
Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Καμία οφειλή
Ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» το φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ.
Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Η διαδικασία των επιστροφών
Το ευρύτερο σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ τρέχουν και κεντρικοί συμψηφισμοί
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Ποιες επιχειρήσεις προηγούνται
Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου με αιχμή τον ΦΠΑ μειώνοντας το χρόνο για την επιστροφή των ποσών και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που στο παρελθόν ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.
Οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν, δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε άπατες, έχουν προτεραιότητα προκειμένου να τους επιστραφεί τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ.
Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις:
  • Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα