Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Κληρώνει αύριο για παράταση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές


Kλειδώνει αύριο η απόφαση για το εάν θα δοθεί παράταση στη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Με την προθεσμία που έχουν οι επαγγελματίες προκειμένου να προχωρήσουν στην παραγγελία ή την προμήθεια POS να εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα κάνουν…ταμείο για να λάβουν την οριστική απόφαση.
Και αυτό θα γίνει αφού ζυγίσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν έχουν εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες αλλά και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους καθώς και τα προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών.
Θα εξεταστεί ακόμα εάν η παράταση θα είναι ολίγων ημερών ή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, εάν θα αφορά όλους τους επαγγελματίες ή μόνο περιπτώσεις όπου η διασύνδεση δεν είναι εφικτή και εάν θα μετατεθεί και ο χρόνος επιβολής των κυρώσεων και των τσουχτερών προστίμων για όσους δεν συμμορφωθούν εγκαίρως.
Το γεγονός ότι το έργο της διασύνδεσης αποτελεί ένα από τα ορόσημα για την εκταμίευση της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης περιορίζει τα περιθώρια που έχει το οικονομικό επιτελείο για μεγάλη χρονική παράταση.
Οι νέοι υπόχρεοι
Σημειώνεται ότι στους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS (35 νέοι κλάδοι), το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου.
Επί της ουσίας με τα σημερινά δεδομένα μέχρι τέλη Μαρτίου όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
Μόνο το 15% έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία
Μέχρι και αύριο Πέμπτη όταν και ολοκληρώνεται η προθεσμία θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η διασύνδεση για 400.000 ταμειακές και POS, κάτι που με τη σημερινή εικόνα που υπάρχει στην αγορά, μοιάζει απίθανο.
Παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις που προχωρούν στη διαδικασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο έργο, όπως φαίνεται από τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Αιτήματα για παράταση
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φτάνουν καθημερινά αιτήματα από τους φορείς της αγοράς για παράταση της προθεσμίας στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό ΄Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ζητά εξάμηνη παράταση διασύνδεσης 400.000 ταμειακών με POS.
«Γνωρίζουμε, ότι ήδη έχετε καταβάλει, ως υπουργείο, προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, όμως -όπως προκύπτει στην πράξη - απαιτείται μία ανάλογη χρονική παράταση έξι μηνών, προκειμένου αυτό το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά σε πολλούς τομείς της οικονομίας, να μπορέσει να λειτουργήσει επιτυχώς» αναφέρεται στην επιστολή.
Επιμελητήρια-μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, από όλες τις Περιφέρειες, έχουν καταθέσει τον προβληματισμό τους σχετικά με το ζήτημα, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Η εξασφάλιση μίας περιόδου χάριτος μέχρις ότου λυθούν εν γένει τα ζητήματα, τα οποία καθιστούν αδύνατη ή πολύ δύσκολη την ομαλή λειτουργία του νέου συστήματος αποτελεί αίτημα της ΚΕΕΕ.
Εξάμηνη παράταση στην διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ζήτησαν μεταξύ άλλων με κοινή επιστολή που απέστειλαν, προς τον Κωστή Χατζηδάκη:
  • η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και
  • η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητώντας επίσης την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που χρήζουν άμεσων λύσεων.
Προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης ταμειακών με τα POS, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτός ήταν και ο λόγος που τα πρόστιμα για τους παραβάτες αυξήθηκαν στα 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους σε διασύνδεση με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και σε 200.000 με 300.000 ευρώ για παρόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα