Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Οι εφοριακοί θα ελέγχουν και εφοριακούς!

Τη διεύρυνση της δυνατότητας διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα, από τα Ελεγκτικά Κέντρα, αλλά και σε εφοριακούς υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών προβλέπουν αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.
Όπως προκύπτει, οι υπάλληλοι της μίας ελεγκτικής υπηρεσίας, θα ελέγχουν τους υπαλλήλους άλλης υπηρεσίας και παράλληλα, όλοι μαζί, θα ελέγχουν και φορολογούμενους σε όλη χώρα, ανεξάρτητα από τη ΔΟΥ που υπάγεται ο ελεγχόμενος.
Ειδικότερα, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα ασκούν διευρυμένη ελεγκτική αρμοδιότητα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και διαφθοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η γενική ελεγκτική αρμοδιότητα των ΕΛΚΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης εφεξής επεκτείνεται και σε φορολογουμένους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητας άλλου ΕΛΚΕ, του ίδιου Νομού.
Δηλαδή, τα Ελεγκτικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους, ακόμα και σε φορολογούμενους που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα άλλου ΕΛΚΕ δηλαδή, θα μπορούν να ελέγχουν επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Η ανάθεση υποθέσεων ελέγχου στα ΕΛΚΕ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης θα γίνεται αυτοματοποιημένα βάσει ειδικού αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπόψη το πλήθος των ελεγκτών στα ΕΛΚΕ και την κατηγορία των προς διενέργεια ελέγχων.
Ακόμη, η απόφαση προβλέπει πως, διατηρούνται, για την ώρα, σε ισχύ ορισμένες ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητες των ΕΛΚΕ στις περιπτώσεις, για τις οποίες, λόγω της φύσης τους, ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείται από συγκεκριμένο ΕΛΚΕ. Πρόκειται για:
  • Τους ελέγχους που γίνονται σε επιστροφές φόρου όταν απαιτείται αυτοψία,
  • Τους ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου.
  • Τις υποθέσεις φορολογίας πλοίων.
  • Τους ελέγχους σε εγγεγραμμένους σε ειδικά καθεστώτα του Κώδικα ΦΠΑ,
  • Τους ελέγχους σε πρόσωπα αλλοδαπής στα οποία έχει αποδοθεί ΑΦΜ οίκοθεν.
  • Τους ελέγχους υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
Ο ένας θα ελέγχει τον άλλο
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, ανακαθορίζεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών, και εξαπλώνεται και σε φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που υπηρετούν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, τη διασφάλιση της ακεραιότητας και την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς στο περιβάλλον αυτής.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, ανακαθορίζεται η ελεγκτική αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και επεκτείνεται και σε φυσικά πρόσωπα, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, πλην του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.
Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Κέντρων, θα μπορούν να ελέγχουν εφοριακούς που υπηρετούν στο ΚΕΦΟΜΕΠ, αλλά όχι υπαλλήλους των ΕΛ.ΚΕ.
Όπως αναγράφεται συγκεκριμένα, «Το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. έχει αρμοδιότητα για τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, πλην του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.».
Επίσης, τα Ελεγκτικά Κέντρα πέραν των φορολογικών ελέγχων σε όλους τους φορολογούμενους, έχουν αρμοδιότητα και «για τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, υπηρετούν στο Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα