Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα 29/2, Ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός: οι Φινλανδοί αποκάλυψαν την ανεπάρκεια του Κοκκίνου Στρατού στον Χίτλερ

Η παντοδυναμία του Κόκκινου Στρατού αποδείχτηκε μύθος για τους Φινλανδούς, που φώναξαν στον Χίτλερ: (μην φοβάσαι) ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός…
Από τη μια μεριά ήταν ένα έθνος τρεισήμισι εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη μια απέραντη Αυτοκρατορία που απλωνόταν σε 11 ωρολογιακές ζώνες και στα εδάφη της ανάσαιναν περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι!
Ο Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος είχε αρχίσει το Νοέμβριο του 1939 με σοβιετική εισβολή σε φινλανδικά εδάφη. Οι σοβιετικές δυνάμεις ήταν τριπλάσιες σε αριθμό από τις φινλανδικές, είχαν 30 φορές μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη και εκατονταπλάσιο αριθμό τεθωρακισμένων. Κι όμως… Εκείνος ο χειμώνας του 1939-1940 ήταν πολύ βαρύς για τους Σοβιετικούς. Οι Φινλανδοί είχαν σταματήσει τη στρατιωτική Μηχανή του Στάλιν και είχαν ταπεινώσει τον Κόκκινο Στρατό! Τον Κόκκινο Στρατό, που ήταν αποδυναμωμένος και σε κατάσταση αναδιοργάνωσης, έπειτα από τις μαζικές εκκαθαρίσεις που είχε κάνει το 1937 ο ηγέτης της ΕΣΣΔ.


Ο Στάλιν, αλλόφρων από τις ειδήσεις που έφθαναν από το μέτωπο της Φινλανδίας, διέταξε τους επιτελείς του να νικήσουν με κάθε θυσία, διαφορετικά… Αυτό το «διαφορετικά» έκανε τον Κόκκινο Στρατό να προχωρήσει και να φέρει τους γενναίους Φινλανδούς σε αδιέξοδο. Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Φεβρουαρίου του 1940, οι επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης πρότειναν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στους σοβιετικούς, αφού έβλεπαν ότι ο πόλεμος θα χανόταν.
Ανοιχτοί λογαριασμοί
Το μίσος ανάμεσα σε Φινλανδούς και Σοβιετικούς είχε ξεπηδήσει μέσα από τα πεδία των μαχών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φινλανδία είχε ξεφύγει από το αγκάλιασμα της ρωσικής αρκούδας μετά την Επανάσταση του 1917. Ο Στάλιν, είχε την ευκαιρία τώρα να πάρει πίσω κάποια από τα χαμένα εδάφη. Τον Σεπτέμβριο του 1939 οι Σοβιετικοί είχαν επιτεθεί από κοινού με τους Ναζί στην Πολωνία και την είχαν διαμοιράσει. Επίσης είχαν υποχρεώσει τις χώρες της Βαλτικής να ανοίξουν τα σύνορά τους στον Κόκκινο Στρατό.
Η Φινλανδία αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος· όταν διατάχθηκε ναι επιστρέψει εδάφη που παλιά ανήκαν στους Ρώσους αρνήθηκε κατηγορηματικά. Το φθινόπωρο του 1939 ο Στάλιν έστειλε στα σύνορα της Φινλανδίας 21 μεραρχίες- συνολικά 450.000 άνδρες- και βομβάρδισε τη φινλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίνκι. Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ ήταν σίγουρος ότι... θα έπινε τον καφέ του στο Ελσίνκι σε λίγες εβδομάδες· διαψεύστηκε. Ο Κόκκινος Στρατός συνετρίβη από τους Φινλανδούς και υπέστη σοβαρές κακουχίες από τον σκληρότερο- και από τον ρωσικό- φινλανδικό χειμώνα. Ατέλειωτες σειρές από άρματα μάχης εξολοθρεύθηκαν από ενέδρες στα πυκνά δάση της Φινλανδίας. Χιλιάδες στρατιώτες του Στάλιν πέθαιναν από το κρύο στους μείον 30°C! Δεν υπήρχαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι στη συνοριακή γραμμή της Φινλανδίας, και ακόμα και οι χωματόδρομοι ήταν σπάνιοι· το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους καλυπτόταν από πυκνά αδιαπέραστα δάση και βάλτους. Ο Στάλιν ευαγγελιζόταν έναν Κεραυνοβόλο Πόλεμο, όπως εκείνον του Χίτλερ· αντ’ αυτού κεραυνοβολήθηκε από τους αμυνόμενους!


Ανταρτοπόλεμος αφανίζει τους Σοβιετικούς!
Στις μάχες που έλαβαν χώρα βορείως της Λάντογκα-Καρελίας μέχρι και το αρκτικό λιμάνι του Πετσάμο, οι Φινλανδοί χρησιμοποίησαν τακτικές ανορθόδοξου πολέμου. Ο Κόκκινος Στρατός υπερείχε σε αριθμούς προσωπικού και υλικού, οι Φινλανδοί όμως χρησιμοποίησαν την ταχύτητα, τη στοχευμένη τακτική και την οικονομία δυνάμεων. Και νικούσαν. Οι Σοβιετικοί βρέθηκαν να δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης αντιμέτωποι με ένα λαό κυνηγών, δεινών σκοπευτών, εξαιρετικών σκιέρ με αντοχή στο ψύχος.
«Οι Σοβιετικοί στρατιώτες δεν είχαν καμία επιλογή. Αν αρνιόνταν να πολεμήσουν, θα εκτελούντο. Αν προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσα από τα δάση, θα πάγωναν μέχρι θανάτου. Όσο για την παράδοση στον εχθρό, η σοβιετική προπαγάνδα τούς είχε προειδοποιήσει ότι οι Φινλανδοί βασάνιζαν τους αιχμαλώτους μέχρι θανάτου», έγραφε ο ιστορικός Ουίλιαμ Τρότερ.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αλλόφρων Στάλιν πλημμύρισε το νότιο μέτωπο με ενισχύσεις. Περίπου 600.000 σοβιετική επιτέθηκαν σε 150.000 Φινλανδούς. Μέχρι το τέλος του μήνα η Φινλανδία είχε καταλάβει πως βρίσκονταν απέναντι σε μια αναπόδραστη ήττα. Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν μια μέρα σαν σήμερα κατέληξαν στην παράδοση του 11% των εδαφών της Φινλανδίας και περίπου του ενός τρίτου των περιουσιακών στοιχείων της στη σοβιετική ένωση.
Οι απώλειες ήταν συντριπτικές: 25.904 νεκροί και αγνοούμενοι, 43.557 τραυματίες και 1.000 αιχμάλωτοι για τους Φινλανδούς, 126.875 νεκροί και αγνοούμενοι. 188.671 τραυματίες, 5.572 αιχμάλωτοι για τους Σοβιετικούς!


Ο «λύκος» που παρακολουθούσε από τη φωλιά του, στο Βερολίνο, κατάλαβε ότι έχει να κάνει με ένα εξουθενωμένο θήραμα. Ο Κόκκινος Στρατός θα ήταν εύκολη λεία για τον Χίτλερ- στην αρχή ήταν- που ήδη σχεδίαζε την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο Στάλιν είχε κάνει το μοιραίο λάθος να αποκαλύψει την ανεπάρκεια των στρατιωτικών δυνάμεων του. Οι Φινλανδοί είχαν φωνάξει στον κόσμο: ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα