Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Απεργία τη Δευτέρα στις ΔΕΥΑ της χώρας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό

Απεργία για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης της χώρας, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τα νερά και το οποίο ενδέχεται να ψηφιστεί ακόμη και τη Δευτέρα…
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί οδηγεί σε συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και μέσω αυτών σε εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες, επειδή οι ΔΕΥΑ θα εξαναγκαστούν να επιβάλουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης, γιατί μετατρέπεται το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Ειδικά για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας τονίζει: “Στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ενώ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπει 110 θέσεις, αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί οι 55 ενώ την επόμενη τριετία θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 15. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ του Νομού Μεσσηνίας.
Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που διεκδικούνοι ΔΕΥΑ, ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί που φέρνει το νομοσχέδιο, στους οποίους δεν χωρούν εργαζόμενοι με μόνιμη - σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Οι κάθε λογής εργολάβοι που θέλουν να πάρουν κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους θέλουν εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους. Χειρότερη θα είναι η κατάσταση και ως προς την ποιότητα του νερού, γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού το κύριο για το κεφάλαιο είναι η κερδοφορία του.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται φτηνό, σε επάρκεια και να είναι ποιοτικό. Η στάση μας είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τα πάντα, και το νερό, είτε με εκχώρηση σε ιδιώτες, αλλά και μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις (όπως είναι οι ΔΕΥΑ) που λειτουργούν κι αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού ο οποίος καλείται να πληρώνει ξανά και ξανά.
Διεκδικούμε:
  • Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
  • Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
  • Φθηνό, με επάρκεια , ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των ΔΕΥΑ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους στους χώρους εργασίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα