Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Εμπορικός Σύλλογος στα μέλη του: Προσέχετε πολλά τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης στην Καλαμάτα


Τη σύσταση στα μέλη του να είναι επιφυλακτικά στις συναλλαγές τους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, κάνει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, τονίζοντας ότι στην πόλη είναι πολλά τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης…
“Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες από συναδέλφους που έπεσαν θύματα επιθέσεων μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου” σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει: “Δυστυχώς οι επιχειρήσεις διανύουν μια δύσκολη οικονομική περίοδο και είναι κρίμα συνάδελφοι να πέφτουν θύματα απάτης από επιτήδειους και να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Δυστυχώς και ειδικά στην επαρχία αν και η αστυνομία έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει είναι υποστελεχωμένη σε αυτό το τμήμα και δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια.
Επίσης αν πέσετε θύμα τέτοιας απάτης μπλέκετε σε μία μεγάλη διαδικασία κατά την οποία η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να χρειαστεί μήνες έως και χρόνια για να μπορέσει να εντοπίσει του δράστες ή και τα χρήματα σας αλλά και αυτό τελικά δεν είναι βέβαιο καθώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους απόκρυψης των στοιχείων τους.
Με βάση τα παραπάνω ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας προτρέπει τους επιχειρηματίες του να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και να ενημερώνονται τακτικά για την χρήση των νέων τεχνολογιών”.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές στα μέλη του:
  • Μην κάνετε κλικ ποτέ σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, τα οποία δήθεν σας ανακατευθύνουν στην ιστοσελίδα της τράπεζας συνεργασίας σας, ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σελίδα courier για πληρωμή δέματος που πρόκειται να παραλάβετε ή ακόμα και στον ιστότοπο της Αστυνομίας.
  • Ελέγχετε πάντα και με μεγάλη προσοχή τον αποστολέα του μηνύματος και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.
  • Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας αν σας στείλουν κάποιο email το οποίο να ενημερώνει ότι κάποιος λογαριασμός σας πρόκειται να κλειδωθεί και πρέπει να συνδεθείτε για να ενεργοποιηθεί εκ νέου.
  • Εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας αιτημάτων διενέργειας πληρωμών που λαμβάνονται μέσω e-mail
  • Να είστε προσεκτικοί σε ιστοσελίδες, email ή SMS που παρουσιάζουν ορθογραφικά λάθη και λάθη γραμματικής ή σύνταξης.
  • Να είστε προσεκτικοί με αιφνιδιαστικές και απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις. Κρατήστε τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο σας έχουν καλέσει και ενημερώστε ότι θα τους επιστρέψετε εσείς την τηλεφωνική κλήση.
  • Μην δίνετε τον κωδικό "PIN" της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού σας λογαριασμού μέσω e-banking.
  • Χρησιμοποιείστε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς τόσο στον υπολογιστή σας αλλά και στο κινητό σας. Ακόμα και ένα δωρεάν antivirus μπορεί να σας προστατέψει και να σας προειδοποιήσει ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε φαίνεται ύποπτος.
  • Να μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα αρχεία που μπορεί να υπάρχουν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τύπου zip) ή να επικοινωνείτε πρώτα με τον αποστολέα του μηνύματος.
Τέλος θα προτείναμε να μπει το μάθημα της Κυβερνοασφάλειας στα σχολεία ώστε τα παιδιά να ενημερώνονται από νωρίς για την ορθή χρήση του διαδικτύου αλλά και για το πώς να μπορούν να προστατευτούν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα