Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι


Ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στα 936 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 13,7% σε σχέση με το 2019.
Άρα, ο μέσος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει χάσει σημαντικό τμήμα της αγοραστικής του δύναμης καθώς ο πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα έχει τρέξει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Από την άλλη, οι 580.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είδαν τις καθαρές αποδοχές τους στο ίδιο διάστημα να αυξάνουν από τα 548 ευρώ στα 667 ευρώ δηλαδή κατά 21,7%.
Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71%. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους.
Πρώτον, διότι αποθαρρύνει την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων από το να κάνουν το "κάτι παραπάνω". Δεν υπάρχει δηλαδή σημαντική οικονομική επιβράβευση για την αύξηση της παραγωγικότητας. Και από την άλλη, μπορεί από τον Απρίλιο οι 580.000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό να δουν ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό, όμως θα υπάρχουν και περίπου δύο εκατομμύρια δυσαρεστημένοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι ο δικός τους μισθός δεν θα αυξηθεί καθόλου.
Πού λοιπόν θα οδηγήσει αυτό; Αργά ή γρήγορα σε ένα κύμα αύξησης μισθών και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν θα γίνει με κυβερνητική απόφαση, όπως με τον κατώτατο μισθό, αλλά εξαιτίας των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στην αγορά.
Μετά την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει ένα κύμα επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις μισθών καθώς κανείς εργοδότης δεν θα θελήσει να ρισκάρει ένα κύμα δυσαρέσκειας στην επιχείρησή του το οποίο θα πλήξει την παραγωγικότητα και κατά συνέπεια τα συνολικά έσοδα.
Τα παραδείγματα μεγάλων επιχειρήσεων που προχωρούν σε υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις αποδοχών πολλαπλασιάζονται και σύντομα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη σύμβαση που υπεγράφη στον ΟΤΕ.
Είτε με τις αφορολόγητες διαδικασίες που επιτρέπει ο νόμος (πχ τροφεία) είτε με αυξήσεις του ονομαστικού μισθού, αυτό που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα είναι οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα των 1176 ευρώ μεικτά έναντι 1046 ευρώ που ήταν το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα