Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα 17/2, Ένας σπουδαίος Δάσκαλος και ποιητής φεύγει από τη ζωή- Οι διδαχές του ακόμα επηρεάζουν

Ήταν Γκουρού πριν ακόμα επινοηθεί ο όρος, ήταν Δάσκαλος πάνω από όλα, διανοητής, ποιητής και- μακριά από τα αυστηρά στερεότυπα των θρησκειών- θεωρούσε ως αποστολή του να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τους καταστροφικούς περιορισμούς του εξαρτημένου νου.
Το όνομά του: Τζίντου Κρίσναμουρτι· γεννήθηκε στην πόλη Μανταναπάλε της Ινδίας το 1895 και πέθανε μια μέρα σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου του 1986 στο Ουχάι της Καλιφόρνια.
Ο Κρίσναμουρτι ταξίδεψε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα 90 του, μιλώντας στους ανθρώπους, γράφοντας, και προκαλώντας συζητήσεις. Ο Κρίσναμουρτι έθιξε ζητήματα της καθημερινότητάς: προβλήματα της διαβίωσης στη σύγχρονη κοινωνία, για τις αναζητήσεις του ανθρώπου, για την ασφάλεια του, την ανάγκη να απελευθερωθούν από το εσωτερικό τους βάρος της βίας, οι άνθρωποι, του φόβου και της κατάθλιψης.
Στις ομιλίες του, επεσήμανε στους ανθρώπους την ανάγκη να μεταμορφωθούν μέσω της αυτογνωσίας, έχοντας επίγνωση της λεπτότητας των σκέψεων και των συναισθημάτων τους στην καθημερινή ζωή και πώς αυτή η κίνηση μπορεί να παρατηρηθεί μέσα από τον καθρέφτη της σχέσης με τον εαυτό τους.

Ο Κρίσναμουρτι σε μεγάλη ηλικία

Παγκόσμιος Δάσκαλος και φιλόσοφος
Γεννημένος τον Μάιο του 1895, ο Κρίσναμουρτι, ήταν το όγδοο παιδί θρησκευόμενου ζευγαριού στη μικρή πόλη Μανταναπάλε στην Άντρα Πραντές και υιοθετήθηκε σε ηλικία 14 ετών από την, Πρόεδρο της Θεοσοφικής Εταιρείας Άντι Μπέσαν, και ανατράφηκε και μορφώθηκε ώστε να γίνει παγκόσμιος δάσκαλος. Το 1929, ωστόσο, πο Κρίσναμουρτι παραιτήθηκε από αυτόν τον ρόλο και διέλυσε την «The Order of the Star», την μεγάλη παγκόσμια οργάνωση που καθοδηγούσε ως Παγκόσμιος Δάσκαλος· η δράση του στη συνέχεια, ήταν το αποκορύφωμα της βαθιάς πνευματικής αφύπνισης που υπέστη και η ενόρασή του ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην αλήθεια. Ο θάνατος του αδελφού του, σε ηλικία 27 ετών, από φυματίωση, υπήρξε πολύ βαρύ πλήγμα για τον ίδιο και το γεγονός που τον έκανε να αναθεωρήσει την πίστη του στις διδασκαλίες της Θεοσοφικής Εταιρείας.
Για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Κρισναμούρτι δίδασκε όχι ως αυθεντία αλλά ως κάποιος που εξερευνά τα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής, αμφισβητώντας όλες τις υποθέσεις και προσκαλώντας τους ακροατές του να κάνουν το ίδιο. Τόνισε τη σημασία του «διαλογισμού» και του «διαλόγου» στην εξερεύνηση των θεμελιωδών ζητημάτων της ζωής. Τo 1984 και 1985 προσκλήθηκε από τον ΟΗΕ για σειρά ομιλιών στην έδρα του Οργανισμού.
Το έργο του Κρισναμούρτι είναι τεράστιο: 60 χρόνια αδιάκοπων περιοδειών σε όλο τον κόσμο· οι ομιλίες και οι διάλογοι του έχουν συγκεντρωθεί και δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία και έχουν μεταφραστεί σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.
Ο Δαλάι Λάμα έχει πει για τον Κρίσναμουρτι ότι είναι ένας από τους κορυφαίους διανοητές της εποχής μας, ενώ ο Αργεντινός γιατρός-ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι έχει παραδεχτεί ότι είναι ο μεγάλος «δάσκαλος» της ζωής του.
«Εκείνο που έχει σημασία στη ζωή είναι το να ζεις» είχε πει ο Κρίσναμούρτι, που επηρέασε καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς.
Περισσότερα από 30 βιβλία του Τζίντου Κρίσναμουρτι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται η Βιβλιοθήκη Κρίσναμουρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα