Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Βαθαίνει η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ: Με πρόταση για έκτακτη ΚΕ απαντούν στον Κασσελάκη τα μέλη της ΠΓ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την κόντρα να βαθαίνει, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέλη της ΠΓ, μετά την επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη, ζήτησαν την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διευκρινίζεται η ημέρα.
Η επιστολή και το παρασκήνιο
Yπενθυμίζεται ότι μέσω επιστολής που έστειλε απευθύνθηκε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης τη Δευτέρα, επιλέγοντας να μην παρευρεθεί στη συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου και απαντώντας ουσιαστικά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν την πρωτοβουλία του για το ερωτηματολόγιο.
Ο κ. Κασσελάκης πετά το γάντι στα μέλη της ΠΓ και διευκρινίζει πως το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη.
Τι προβλέπει το καταστατικό
Τα 17 μέλη της Π.Γ. επέβαλαν τη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. κάνοντας χρήση του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει πως μπορεί αν συγκληθεί εάν καταθέσουν αίτημα το 1/4 των μελών του. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο το καταστατικό δίνει περιθώριο 15 ημερών μέχρι να συγκληθεί. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμα και αν συγκεντρωθούν οι αντίστοιχες υπογραφές, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αποδεχτεί το αίτημα μετά την διενέργεια του συνεδρίου.
Το καταστατικό προβλέπει επίσης πως η Κ.Ε. μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη της στον εκάστοτε πρόεδρο, άρα να δρομολογηθεί η αντικατάστασή του, εάν συμφωνήσει το 50%+1 των μελών του (και όχι των παριστάμενων σε κάποια συνεδρίαση).
Το ερώτημα είναι εάν θα καταθέσουν το αίτημα για σύγκληση της Κ.Ε. όλα τα μέλη της που συνομιλούν με τα αντίστοιχα στελέχη της Π.Γ.. Ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε αυτή τη φάση σε ασφαλή εκτίμηση, καθώς οι διεργασίες είναι έντονες, ενώ αναμένουν πώς θα απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην κριτική που του ασκείται, είτε στην συνεδρίαση της Π.Γ. είτε από το βήμα του συνεδρίου την Πέμπτη το απόγευμα στο γήπεδο του Tae Kwon Do.
Ο παράγοντας Τσίπρας
Η Όλγα Γεροβασίλη περιγράφεται συχνά ως πρόσωπο που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό στις εν εξελίξει διεργασίες. Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο έχει επιλέξει να μην παρεμβαίνει δημοσίως.
Μέχρι στιγμής το μόνο που είναι βέβαιο, είναι πως Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί στο συνέδριο του κόμματος. Παραμένει άγνωστο εάν θα παρέμβει και θα εκφωνήσει ομιλία. Και αν το πράξει, τι θα πει, σε μια συγκυρία τόσο κρίσιμη για το κόμμα που διαμόρφωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα