Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Με ηλεκτρονικό αλγόριθμο το σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής

Στον… αυτόματο μπαίνουν οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς πλέον θα αποφασίζονται με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου. Βάσει της ανάλυσης του ειδικού αλγορίθμου που θα χρησιμοποιεί η φορολογική διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα των υπαλλήλων, το πλήθος των υποθέσεων, την κατηγορία και το είδος, θα κρίνεται ποιοι έλεγχοι και πότε θα πραγματοποιηθούν.
Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για το σαφάρι της εφορίας θα υλοποιείται με αυτόματες διαδικασίες και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων που θα αποτελούν πολύτιμους συμμάχους των εφοριακών για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Οι κρίσιμες αρμοδιότητες

Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό θα παίξει η γενική ελεγκτική αρμοδιότητα των ΕΛΚΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης εφεξής επεκτείνεται και σε φορολογούμενους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητας άλλου ΕΛΚΕ, του ίδιου νομού.
Στην παρούσα φάση διατηρούνται ορισμένες από τις ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων στις περιπτώσεις για τις οποίες λόγω της φύσης τους, ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείται από συγκεκριμένο Κέντρο.
Όπως για παράδειγμα έλεγχοι επιστροφών φόρου όταν απαιτείται αυτοψία, έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου, υποθέσεις φορολογίας πλοίων, έλεγχοι σε εγγεγραμμένους σε ειδικά καθεστώτα του Κώδικα ΦΠΑ, έλεγχοι σε πρόσωπα αλλοδαπής στα οποία έχει αποδοθεί ΑΦΜ οίκοθεν, έλεγχοι υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, κ.α.
73.000 έλεγχοι
Όπως προβλέπει το επιχερησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 θα διενεργηθούν 73.000 έλεγχοι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων με τη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕλεγχοςLive» που «τρέχει» στα τάμπλετ των ελεγκτών και τους δίνει τη δυνατότητα να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Ειδικότερα έχουν προγραμματιστεί:
  • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης
  • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.
  • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
  • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων
  • τουλάχιστον 885 έλεγχοι - έρευνες φοροδιαφυγής.
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο
Στο στοχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:
  • αγορές ακινήτων με μετρητά με στόχο να διερευνηθεί εάν τα χρήματα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Διαφορετικά, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας
  • αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές προκειμένου να εντοπιστούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακίνητων και χρημάτων
  • βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ΦΠΑ. Με εξπρές διασταυρώσεις θα εντοπίζονται περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.
  • υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματιών μεταξύ των οποίων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες οι οποίοι παράλληλα θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα