Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Η «χαζή ξανθιά» ηθοποιός που τρέλανε την Επιτροπή των αντικομμουνιστών στις ΗΠΑ: ερμήνευσε τον ρόλο που της χάρισε Όσκαρ!

Ήταν τελικά «χαζή ξανθιά» η ηθοποιός του Χόλιγουντ Τζούντι Χόλιντεϊ, ή απλά ερμήνευσε τον ρόλο που της χάρισε Όσκαρ για να ξεφύγει από τους αντικομμουνιστές;
Στη 10ετία του ’50 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας τόπος σκληρός εμφορούμενος από εμμονές και μίση και πάθη· ήταν το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης σε όλα. Και το Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στο αντικομμουνιστικό μένος των Αμερικανών. Κυνήγι Μαγισσών; Πού αλλού εκτός από την Μέκκα του κινηματογράφου;
Η HUAC ήταν κάτι σαν την KGB. Τα αρχικά HUAC σήμαιναν House Committee on Un-American Activities, δηλαδή: Επιτροπή της Βουλής για τις Αντιαμερικανικές Δραστηριότητες. Οι αντικομμουνιστικές έρευνες της Επιτροπής συνδέονται συχνά με τον Μακαρθισμό (γνωστός και ως Δεύτερος Κόκκινος Τρόμος, που ήταν η πολιτική καταστολή και δίωξη Αριστερών και εκστρατεία που τρομοκρατούσε όσους- υποτίθεται- συμμετείχαν σε κομμουνιστικές και σοβιετικές εκδηλώσεις, που υπέσκαπταν τους αμερικανικούς θεσμούς...), αν και ο ίδιος ο Τζόζεφ Μακάρθι (ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ) δεν είχε άμεση ανάμειξη με την επιτροπή της Βουλής.
Η... Κόκκινη Λίστα του Χόλιγουντ
Τότε λοιπόν, εκεί κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’50, υπάλληλοι της Κυβέρνησης, εντεταλμένοι να ανακαλύπτουν καλλιτέχνες κόκκινων αποχρώσεων, κυκλοφορούσαν νυχθημερόν κατηγορώντας παράγοντες του Χόλιγουντ με επιρροή και λάμψη ότι ήταν κομμουνιστές ή απλά υποστηρικτές της κομμουνιστική κοινότητας, και αυτές οι κατηγορίες ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν. Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ κυνηγήθηκαν απηνώς, αδυνατώντας να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Η Μαύρη Λίστα των κυνηγών «κομμουνιστών» συνεχώς γέμιζε: Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, Τζέιμς Κάγκνεϊ, Κάθριν Χέπμπορν, Τζον Χιούστον, Λορίν Μπακόλ, Τζούντι Γκάρλαντ, Ντάνι Κέι, ήταν μερικά από τα λαμπερά ονόματα που «λερώθηκαν» από τη φρενίτιδα του Μακαρθισμού.


Δυστυχώς, πολλοί καλλιτέχνες δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν τα ονόματά τους, όμως μία ηθοποιός το έκανε με αξιοσημείωτη δεξιότητα: η Τζούντι Χόλιντεϊ· επαναλαμβάνοντας τον ρόλο που την είχε κάνει διάσημη, κατάφερε να ξεφύγει από τη μέγγενη των αντικομμουνιστών, όμως της κόστισε σε άλλο επίπεδο της ζωής της.
Γεννημένη ως Τζούντιθ Τάβιμ στη Νέα Υόρκη, η Τζούντι Χόλιντεϊ μεγάλωσε από μια οικογένεια που διαπνεόταν από σοσιαλιστικές ιδέες. Ο πατέρας της Τζούντι ήταν ένας αξιοσέβαστος ηγέτης των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Νέας Υόρκης και η μητέρα της συμμετείχε ενεργά στο εργατικό κίνημα· ήταν δασκάλα πιάνου. Η οικογένεια Τάβιμ ήταν Ρωσοεβραϊκής καταγωγής και όλοι τους ήταν ενεργά μέλη της σοσιαλιστικής κοινότητας της πόλης. Η ώσμωση της Τζούντι με τις σοσιαλιστικές ιδέες διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της.
Σε κάποιες από τις πρώτες της επαγγελματικές εμπειρίες στη σόου μπίζνες, η Τζούντι εργάστηκε στη διανομή στο Αριστερό Mercury Theatre του Όρσον Ουέλς. Καθώς μεγάλωνε, η Τζούντι έδειχνε εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα και, μάλιστα είχε την ικανότητα να το υποστηρίξει. Όσον αφορά την υποκριτική; Της άρεσαν κωμωδίες που εμπεριείχαν πολιτικό σχολιασμό και εντάχθηκε σε έναν κωμικό θίασο γνωστό ως Revuers το 1939. Δουλεύοντας μαζί τους, άνοιξε ο δρόμος για το Χόλιγουντ, ως Τζούντι Χόλιντεϊ πλέον.


Ο ρόλος που της άλλαξε τη ζωή
Παρά το γεγονός ότι, η Χόλιντεϊ διάνυσε δύσκολο δρόμο στο ξεκίνημα της στη βιομηχανία του κινηματογράφου, θα έπαιρνε τελικά τον ρόλο που θα άλλαζε τη ζωή της, ερμηνεύοντας την «Μπίλι Ντάουν», τη φίλη ενός γκάνγκστερ που διδάσκεται τρόπους καλής συμπεριφοράς για να έχει επαφές με πολιτικούς και επιχειρηματίες με επιρροή, στην ταινία Born Yesterday του 1950. Η Τζούντι Χόλιντεϊ επέδειξε την εξαιρετική ικανότητά της να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα μιας γυναίκας που χαίρεται να δείχνει ελλειμματικής διάνοιας, αφήνοντας παράλληλα υποψίες ότι η εξυπνάδα της ήταν πάντα παρούσα.
Η ερμηνεία της στην ταινία έτυχε τόσο θερμής υποδοχής από το κοινό που την οδήγησε στο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 1951! Να ανοίξουμε εδώ ια μικρή παρένθεση και να σημειώσουμε ότι το 1951 η κόντρα για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ήταν σκληρή. Αντίπαλες; Η Γκλόρια Σουάνσον, η Μπέτι Ντέιβις, η Ανν Μπάξτερ, η Έλινορ Πάρκερ και η Τζούντι Χόλιντεϊ. Όλοι τότε στο Χόλιγουντ (συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Τζούντι) ήταν απόλυτα σίγουροι ότι δεν είχε καμία τύχη η ερμηνεία της «Μπίλι Ντάουν». Το βράδυ της απονομής τρεις από τις πέντε υποψήφιες για το Όσκαρ δεν βρίσκονταν στην αίθουσα! Η Χόλιντεϊ διασκέδαζε στη Νέα Υόρκη σε ένα πάρτι για την συνυποψήφιά της Γκλόρια Σουάνσον! Από το ραδιόφωνο έμαθαν και οι δυο ηθοποιοί τη νικήτρια των Όσκαρ. Η επιτυχία της Χόλιντέι θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού. Το Βραβείο τότε το παρέλαβε για λογαριασμό της Χόλιντεϊ η Έθελ Μπάριμορ. Και η παρένθεση κλείνει.


«Είναι μια χαζή ξανθιά»!
Όταν, λοιπόν, η HUAC άρχισε να δραστηριοποιείται στο Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του παρανοϊκού κυνηγιού μαγισσών-κομμουνιστών, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, το όνομα της Χόλιντεϊ εμφανίστηκε από τα πρώτα στη λίστα. Ωστόσο, όταν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον κυβερνητικού οργάνου, η Χόλιντεϊ ελίχθηκε επιδέξια σκιάζοντας το εκτυφλωτικό φως της ανάκρισης, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο της ως η χαζή ξανθιά που ερμήνευσε τόσο υπέροχα στην ταινία Born Yesterday .
Η Επιτροπή δεν κατάλαβε το παραμικρό! Άλλωστε σε τέτοιες Επιτροπές ο δείκτης νοημοσύνης των Επιτρόπων δεν υπερβαίνει- συνήθως- τον δέικτη ενός ηλιθίου φανατικού. Και η Τζούντι ΧόλιντεΊ είχε δείκτη νοημοσύνης 172 σε τεστ IQ! Η Επιτροπή απεφάνθη ότι η Χόλιντεϊ ήταν «ανεύθυνη και ελαφρώς- περισσότερο από ελαφρώς- ηλίθια». Όλοι συμφώνησαν ότι είχαν να κάνουν με μια «χαζή ξανθιά ανίκανη να κατανοήσει το πολιτικό πεδίο»!
Η Χόλιντεϊ ξέφυγε από τις αντικομμουνιστικές δαγκάνες, αλλά η ερμηνεία της ως «χαζή ξανθιά» θα τη στοίχειωνε το υπόλοιπο της καριέρας της· αφού αυτοπροσδιορίστηκε δημόσια ως «ανόητη» και μάλιστα μπροστά σε ένα κυβερνητικό όργανο, το κοινό άρχισε να πιστεύει πραγματικά ότι με ένα τέτοιο αφελές άτομο είχε να κάνει. Οι άνθρωποι λησμόνησαν ότι η Τζούντι Χόλιντεϊ ήταν- κυριολεκτικά ιδιοφυΐα και την έβλεπε πλέον ως: «…μια χαζή ξανθιά».
Από εκεί και πέρα, η καριέρα της στην υποκριτική περιορίστηκε σε ελαφρές εκδοχές της «Μπίλι Ντάουν» από το φιλμ Born Yesterday. Θα συνέχιζε να παίζει σε ανάλογους ρόλους για περίπου μια δεκαετία περίπου μέχρι που πεθάνει σε νεαρή ηλικία- 44 ετών- από καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς, η Τζούντι Χόλιντεϊ δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει το κοινό ότι δεν ήταν η χαζή ξανθιά που είχε παραπλανήσει τους αντικομμουνιστές! Όλα έχουν ένα τίμημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα