Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 24/9, Ο πρώτος άνθρωπος που του μεταμοσχεύτηκε χέρι - H απρόβλεπτη αντίδρασή του και το τραγικό τέλος του

Ο Κλιντ Χάλαμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που του μεταμοσχεύτηκε χέρι, αλλά… Αντέδρασε απρόβλεπτα!
Όταν η Επιστήμη θαυματουργεί, αλλά ο άνθρωπος είναι σχεδόν πάντα απρόβλεπτος… Μια μέρα σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου του 1998 πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης χεριού, που όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια!
Ο Κλιντ Χάλαμ από τη Νέα Ζηλανδία είχε χάσει το χέρι του σε ατύχημα με ηλεκτρικό πριόνι ενώ βρισκόταν στη φυλακή το 1984. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1998, στη Λυών της Γαλλίας από ομάδα νευροχειρουργών που συγκεντρώθηκε από πολλές χώρες του Κόσμου με επικεφαλής τον γάλλο καθηγητή Jean-Michel Dubernard. Το μόσχευμα είχε ληφθεί από 41χρονο- κλινικά νεκρό- άνδρα. Για να αποτρέψουν την απόρριψη του μοσχεύματος, οι γιατροί έδωσαν στον Χάλαμ ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Μετά την επέμβαση, ο Χάλαμ δεν ένιωθε άνετα με την ιδέα του μεταμοσχευμένου χεριού του και απέτυχε να ακολουθήσει τη θεραπεία με τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες που του συστήθηκαν.
Τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση, ο Χάλαμ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail και στις φωτογραφίες εμφανιζόταν περήφανος να κρατάει ένα ποτήρι μπύρας σε μια παμπ και να παίζει πιάνο.


Ο Κλιντ Χάλαμ δεν αποδέχτηκε το μόσχευμα...

«Το χέρι ενός νεκρού»
Έξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση χεριού, ο 48χρονος Κλιντ Χάλαμ έλεγε ότι έχει δυνατό κράτημα και απόλυτη αίσθηση αφής σε πολλά δάχτυλα. Ο Χάλαμ, φάνηκε να έχει αποδεχτεί πλήρως το χέρι ως δικό του από την αρχή, όμως κατά βάθος ο Νεοζηλανδός δεν είχε προσαρμοστεί στην ιδέα ενός ξένου χεριού στο κορμί του. Και τρία χρόνια μετά την επέμβαση, το μεταμοσχευμένο χέρι του Χαλαμ αφαιρέθηκε κατόπιν αιτήματός του- στις 2 Φεβρουαρίου 2001- έπειτα από ένα επεισόδιο απόρριψης που προκλήθηκε λόγω της μη λήψης των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Ο Χάλαμ είχε ισχυριστεί ότι ένιωθε «σαν να έχει πάνω του το χέρι ενός νεκρού»….
Τον επόμενο χρόνο, όταν ένας 24χρονος από το Νιού Τζέρσι, ο Μάθιου Σκοτ, έχασε το χέρι του από έκρηξη πυροτεχνήματος, ομάδα γιατρών στο Λούισβιλ ολοκλήρωσε με επιτυχία το ιατρικό θαύμα έπειτα από 14 ώρες χειρουργικής επέμβασης και ο λήπτης ακόμα και σήμερα ζει με το νέο χέρι του.
Για την Ιστορία να σημειώσουμε ότι ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης χεριού, ο Κλιντ Χάλαμ, σκοτώθηκε το 2021 σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε ηλικία 69 χρονών στη Λυών, στην πόλη όπου του είχε τοποθετηθεί το χέρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα