Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών: Τι δείχνουν οι έλεγχοι


Σαρωτικούς ελέγχους τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και σε ιδιωτικές κλινικές που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας ελέγχουν τις τελευταίες ημέρες όλες τις δαπάνες σε φάρμακα και νοσηλείες τόσο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όσο και των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν παρατυπίες ή υπερχρεώσεις που βλάπτουν τα δημόσια ταμεία.
Η ηγεσία του υπουργείου υγείας φαίνεται ότι επιχειρεί να περιορίσει τις δαπάνες τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ιδιωτικό τομέα που καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια. Κάτι που άλλωστε δεν έχει κρύψει και ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες τοποθετήσεις του όπου σημείωσε ότι, εάν κριθεί ότι δεν είναι συμφέρουσα η νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα, τότε οι ασθενείς θα κατευθύνονται στο ΕΣΥ. Γεγονός βέβαια που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να περιοριστούν οι καλύψεις από τον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους του, όταν εκείνοι νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα.
Τα δημόσια νοσοκομεία
Με βάση υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται ότι έχουν βρεθεί σε κάποια, να υπάρχει υπερσυνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων, σκευασμάτων, δηλαδή υψηλού κόστους, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο που ισχύει στο ΕΣΥ. Στα δημόσια νοσοκομεία πάντως εκτός των άλλων ελέγχεται και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας που σχετίζεται με τις επανεισαγωγές των ασθενών, αλλά και τα ποσοστά θνησιμότητας.
Οι ιδιωτικές κλινικές
Ταυτόχρονα, όμως, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος δαπανών και στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να επιτευχθούν νέες συμφωνίες με τον κλάδο. Στο πλαίσιο του περιορισμού της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε να ελέγχει τα νοσήλια αλλά και τις ίδιες τις νοσηλείες των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσει την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και να μειώσει όσο είναι δυνατόν τις υπερχρεώσεις που γίνονται σήμερα.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), προχώρα μάλιστα σε σύμφωνο συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, ώστε να καθοριστούν τα νοσήλια που θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος έχει ξεκινήσει τις σχετικές συνομιλίες και προχώρα σε μνημόνιο συνεργασίας με μεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να ορισθεί η λεγόμενη τιμή βάσης.Να ορισθεί ουσιαστικά το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή και πάθηση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η συνολική δαπάνη που έχει να διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ βασικές παράμετροι για τον καθορισμό των χρεώσεων θα σχετίζονται με το κόστος που ισχύει σήμερα στο δημόσιο, τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν ορισθεί αλλά και το είδος των περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές κλινικές. Με το νέο σχέδιο και την εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης θα μπορούν να ελεγχθούν και όσοι σήμερα υπερχρεώνουν το σύστημα, είτε με επιπλέον κόστος είτε ακόμη και με πλασματικές νοσηλείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα