Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί;
Παρά τα στερεότυπα, η χώρα μας «δίνει» περισσότερα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από όσα παίρνει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ - ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
Κοινωνίες και λαοί δεν μπαίνουν στην παλάντζα για να ζυγίσει κανείς ποιος είναι ο «βαρύτερος» σαν να πρόκειται για χρυσό και άνθρακα. Ωστόσο στον οικονομικό αγώνα «Ελλάδα- Γερμανία» σημειώσατε «2»! Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, ενώ η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συνέβαλε στη χώρα μας το 2008 με 1,3 δισ.
ευρώ (καθαρά) μέσω των κοινοτικών ταμείων, την ίδια στιγμή κέρδισε μόνο από τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα περισσότερα από 5,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 2008 η Γερμανία «έβγαλε» 4 δισ. ευρώ από την Ελλάδα!
Ολα αυτά θολώνουν, ακόμη περισσότερο, την εικόνα που θέλει την Ελλάδα να είναι η πιο ωφελημένη χώρα, κατά κεφαλήν, από τα κοινοτικά ταμεία και τη Γερμανία να είναι η χώρα που εισφέρει περισσότερο σε απόλυτους αριθμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Στην ισορροπία των οικονομιών σήμερα «γίγαντες» και «νάνοι» είναι σαν να λέμε... το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Περίπου δύο εκατομμύρια γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας- μάλιστα σε σύνολο 15 εκατομμυρίων τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας οι Γερμανοί κατέχουν τη δεύτερη θέση, μετά τους Βρετανούς. Ωστόσο η συμβολή των Γερμανών στον ελληνικό τουρισμό δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί με αριθμητικά στοιχεία. Επιπλέον, στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένες περί τις 135 γερμανικές εταιρείες με επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους 1,85 δισ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό 25.000 άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, σε αυτά τα μεγέθη δεν περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη γερμανική επένδυση στην Ελλάδα, δηλαδή η εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Τelekom (DΤ).
Η Γερμανία εξάγει στη χώρα μας βιομηχανικά προϊόντα (οχήματα, φάρμακα, μηχανολογικό εξοπλισμό, πλαστικά κ.ά.), τρόφιμα και ποτά, καθώς και είδη όπως πλαστικά, χρώματα, χαρτί-χαρτόνι κτλ. Ωστόσο η «εξάρτηση» της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές την καθιστά ευάλωτη, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, κατά την παρούσα φάση.
Ενδεικτικά, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα παρουσίασαν πτώση κατά 23,15% το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2008.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία τα δύο τελευταία χρόνια είναι από τους καλύτερους πελάτες της Ελλάδας, κατέχοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία, στους σημαντικότερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία υποχώρησαν το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, κατά 21,08%. Οι εταιρείες με κεφάλαια ελληνικής προέλευσης, βάσει της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας- η οποία δεν καταγράφει πάντως όλες τις ελληνικές επενδύσεις-, απασχολούν περί τις 2.000 άτομα στη Γερμανία, με κύκλο εργασιών γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.
Κοινοτικά ταμεία
Η χώρα μας το 2008 είχε στη διάθεσή της 8,5 δισ. ευρώ «μεικτά» από την ΕΕ, στον προϋπολογισμό της οποίας συμμετείχε με 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή έλαβε καθαρά 6,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία προικοδοτήθηκε από το Κοινοτικό Ταμείο με 11 δισ. ευρώ, στο οποίο όμως συνέβαλε με 22 δισ. ευρώ, δηλαδή «μπήκε μέσα» 11 δισ. ευρώ.
Τα 8,5 δισ. ευρώ «μεικτά» που αναλογούν στην Ελλάδα αποτελούν το 8% των συνολικών εκταμιεύσεων της ΕΕ προς τα μέλη της. Οταν διαιρείται αυτό το 8% με τη «μεικτή» γερμανική συμβολή προκύπτει αποτέλεσμα 1,7 δισ. ευρώ. Οταν από αυτό το ποσό αφαιρείται η ελληνική συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό (περίπου 20% επί των «μεικτών» ποσών που αναλογούν στη χώρα μας) προκύπτει καθαρό αποτέλεσμα 1,36 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το τελικό ποσό που συνεισφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα.
Μύθοι χωρίς... δράκους
Μύθο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστείδης Καζάκος το ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση- και κατ΄ επέκταση από τη Γερμανία- περισσότερα απ΄ όσα δίνουν. Από μια στενή λογιστική άποψη η Ελλάδα έχει, πράγματι, αν αφαιρέσουμε τις εκροές, ένα καθαρό ετήσιο υπόλοιπο εισροών από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ, τονίζει ο καθηγητής μιλώντας στο «Βήμα». Και όμως, αυτό το λογιστικό δεδομένο κρύβει, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, «ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό ψεύδος», το γεγονός δηλαδή ότι η χώρα μας χάνει ή δίνει πολύ περισσότερα απ΄ όσα παίρνει. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες «λήπτριες» χώρες, πληρώνει ακριβά, στην κοινή και χωρίς σύνορα αγορά, τις εισαγωγές από τις κύριες εξαγωγικές χώρες, επισημαίνει ο καθηγητής. Και αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγεί ο κ. Καζάκος: - Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει δασμούς και να περιορίζει ή να ελέγχει, γενικά, τις εισαγωγές και την κατανάλωση, ιδίως πολυτελών αγαθών, και να μειώνει τις εκροές για την αγορά των εισαγόμενων αγαθών. Εξαφανίζεται έτσι μια πηγή κρατικών εσόδων, μια απώλεια που δεν εξισορροπείται από τις εξαγωγές μας.
- Η κατάσταση αυτή της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων οδηγεί συγχρόνως και σε διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, αφού η κατανάλωση εισαγόμενων αγαθών στηρίζεται σε ολοένα αυξανόμενο δανεισμό από τράπεζες, πράγμα που δευτερογενώς στερεί από το κράτος και τα μέσα εσωτερικού δανεισμού
Ηλεία: Στο νοσοκομείο ανήλικος με εγκαύματα - Ξέσπασε φωτιά στο σπίτι του
-
Στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε ένας ανήλικος
που υπέστη εγκαύματα μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της οικογένειάς
του στη...
Πριν από 3 ώρες
διερωτηθηκατε ποτε ποτε επαψαν να μας βλεπουν με 2 ματια καταφατσα και γιατι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήε, αυτο αν το εξευρενησετε τοτε θα συμφωνησετε οχι με εμενα αλλα με τους Γερμανους που εθρεψαν και θρεψουν 1 εκ. Ελληνες πανω στο δικος τους εδαφος. εδω και μισο Αιωνα. Ασ μην ειμαστε αχαριστοι
Αν ετσι μιλουσε η Αλεκα δεν θα την παρεξηγουσα, γιατι θα θρηνουσε το χαμενο της παιδι τον Εριχ.
Αλλα εσεις ; οι μοντερνοι απογονοι Ευρωπαιων προγονων μας;;;;
http://www.facebook.com/l.php?u=http%253A%252F%252Fapneagr.blogspot.com%252F2010%252F02%252Fblog-post_197.html&h=3231ad5dbce97ca62b36d87d563510ba&ref=nf
ΑπάντησηΔιαγραφή