Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Συχνοί μύθοι για την καθαριότητα του σπιτιού



Η αλήθεια είναι ότι σε θέματα που αφορούν το σπίτι, δείχνουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτά που μας έμαθαν η μαμά και η γιαγιά. Εκείνες ήξεραν από νοικοκυριό, οπότε σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούμε πιστά τα δικά τους «μυστικά» για να έχουμε ένα σπίτι που λάμπει.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Και κάποια από τα δικά τους κόλπα, αποδεικνύονται και στην πράξη ότι είναι απλοί… μύθοι. Και μάλλον, θα πρέπει να τα αναθεωρήσουμε.
Δείτε ποια είναι αυτά:

Η χλωρίνη καθαρίζει τα πάντα
Ο πιο συχνός μύθος. Η χλωρίνη μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά σε θέματα απολύμανσης και όχι καθαριότητας. Σκοτώνει τα μικρόβια και απολυμαίνει όλες τις επιφάνειες, και όχι μόνο, του σπιτιού, αλλά όχι δεν καθαρίζει μία βρώμικη επιφάνεια. Επιπλέον, οι βαριές αναθυμιάσεις της δεν είναι καλές για την υγεία. Και ας έλεγαν η μαμά και η γιαγιά ότι το σπίτι που μυρίζει χλωρίνη σημαίνει καθαριότητα. Οπότε, η χλωρίνη είναι το ιδανικό απολυμαντικό, όχι, όμως, και το καθαριστικό για τους λεκέδες.

Η εφημερίδα καθαρίζει τα τζάμια
Σίγουρα, στα μικράτα σας, θα σας είχε δώσει η μητέρα σας να καθαρίσετε τα τζάμια με ένα κομμάτι εφημερίδας. Και σίγουρα, θα παιδευόσασταν με το χνούδι που άφηνε πάνω σε αυτά, αλλά και το μελάνι στα χέρια σας. Και δίκιο είχατε, αφού η εφημερίδα δεν καθαρίζει τόσο, όσο πιστεύεται. Μάλιστα, αφήνει μελάνι και πάνω στα τζάμια, οπότε καλύτερα να προτιμήσετε έναν άλλον τρόπο καθαρισμού, όπως ύφασμα με μικροΐνες.

Το πούπουλο διώχνει τη σκόνη
Ειδικά, τα παλαιότερα χρόνια, το πούπουλο ήταν ο «σύμμαχος» της νοικοκυράς ενάντια στη σκόνη. Στην πραγματικότητα, όμως, όχι μόνο δεν την απομακρύνει, αλλά την μεταφέρει και σε άλλα σημεία της επιφάνειας. Για την καλύτερη αντιμετώπισή της, προτιμήστε να την καθαρίσετε με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί.

Τα ξύλινα έπιπλα πρέπει να γυαλίζονται κάθε εβδομάδα
Επίσης, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες στην εβδομαδιαία καθαριότητα του σπιτιού, συμπεριλάμβαναν και το γυάλισμα των ξύλινων επιφανειών. Ωστόσο, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά τα γυαλιστικά ή το κερί, που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια και να κάνουν το ξύλο να μοιάζει πιο θαμπό. Ο ιδανικός τρόπος για να τα καθαρίσετε, είναι με ένα βρεμένο μαλακό πανάκι.

Το ξύδι καθαρίζει τα πάντα
Το ξύδι και, δη, το λευκό είναι πραγματικά ένας καλός σύμμαχος για κάθε νοικοκυρά. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξύλινα πατώματα, σε πέτρινες επιφάνειες και σε μάρμαρα, διότι μπορεί να προκαλέσει φθορές.

Η λακ απομακρύνει τους λεκέδες από μελάνι
Οι παλαιότερες χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά αυτό το κόλπο και, όπως λένε, είχε επιτυχία. Και δίκιο είχαν, αφού οι λακ τότε, περιείχαν περισσότερο οινόπνευμα. Οι σημερινές λακ δεν έχουν τόση ποσότητα οινοπνεύματος – πράγμα καλό για τα μαλλιά – που σημαίνει ότι οι λεκέδες από μελάνι, δεν είναι σίγουρο ότι θα αφαιρεθούν. Οπότε, εδώ πρόκειται για έναν κατά το ήμισυ, μύθο.
aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα