Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

ΗΠΑ: Είναι πιθανή μια διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ;


Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ λόγω των δικαστικών περιπετειών δύο συνεργατών του. Ανοιχτό παραμένει αν θα κινηθεί σε βάρος του διαδικασία καθαίρεσης. Κρίσιμος ο ρόλος του Κογκρέσου, εκτιμά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία.
Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος δύο πρώην στενών συνεργατών του: του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Μάικελ Κοέν και του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Ο μεν Κοέν ισχυρίζεται ότι πλήρωσε δύο γυναίκες πριν τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2016 για να μην προβούν σε αποκαλύψεις για τον Τραμπ, ο δε Πολ Μάναφορτ κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για οικονομικά εγκλήματα και φοροδιαφυγή.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στις ΗΠΑ είναι αν θα ξεκινήσει ή όχι διαδικασία καθαίρεσης κατά του Ντόναλτ Τραμπ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Τζον Κόρνμπλουμ δεν θεωρεί πιθανή μια διαδικασία καθαίρεσης και τονίζει ότι όλα εξαρτώνται εν τέλει από το αμερικανικό κογκρέσο:
«Προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή είναι η πολιτική βούληση. Στις δημόσιες συζητήσεις στις ΗΠΑ όλοι, λίγο πολύ, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα η διαδικασία καθαίρεσης ενός προέδρου γίνεται μόνο μετά από απόφαση του Κογκρέσου. Προς το παρόν τουλάχιστον οι Ρεμπουμπλικανοί δεν φαίνονται διατιθέμενοι να κάνουν αυτό το βήμα».

Κοινά στοιχεία με την καθαίρεση Νίξον;


Συγκρίνοντας όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ με τη διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, ο πρώην αμερικανός πρέσβης διαπιστώνει ότι, όπως σήμερα έτσι και τότε, οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν τη σιωπή έως ότου, υπό το βάρος των ξεκάθαρων αποδείξεων, δεν μπορούσαν πια να σιωπήσουν. Ο Τζον Κόρνμπλουμ δεν θεωρεί ότι προς το παρόν το κλίμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών γυρνά εις βάρος του Ντ. Τραμπ:

«Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται υπό πίεση όχι μόνο λόγω όσων συμβαίνουν με τον Ντ. Τραμπ, αλλά και επειδή οι Δημοκρατικοί ισχυροποιούνται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ. Αίσθησή μου είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ξέρουν απλά τι να δηλώσουν δημόσια, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Από τη μια ούτε και εκείνοι θέλουν τον Τραμπ κι ας είναι κομμάτι του κόμματός τους. Από την άλλη φοβούνται πως αν τώρα συμβάλουν στην απομάκρυνση Τραμπ αυτό θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τους ίδιους. Ίσως να σημάνει ακόμα και το τέλος του κόμματος».
Πηγή: DW - DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα