Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Επιστροφή Κόλλια στο Δήμο Τριφυλίας μέσω απλής αναλογικής

Τον δρόμο για την κάθοδό του εκ νέου στις εκλογές ανοίγει η απλή αναλογική για τον πρώην δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, όπως αφήνει εμμέσως να εννοηθεί με χθεσινή γραπτή του δήλωση.
Αφού τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και τα θετικά της στοιχεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και τονίζει ότι είναι θετικό που τα κόμματα προσανατολίζονται στο να μην δώσουν χρίσματα, μιλά για την ανάγκη συγκρότησης συνδυασμών ευρέος φάσματος «που θα σηματοδοτούσε ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων και καταστάσεων σε ένα δήμο που δεν έχει βρει ακόμη το σωστό βηματισμό του».
Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν γίνεται σε τυχαία χρονική στιγμή και απλώς για να αποτυπώσει μια άποψη περί της απλής αναλογικής, αλλά γίνεται σε συγκεκριμένο πολιτικό χρόνο όπου έχουν αρχίσει οι διεργασίες για τις ερχόμενες

αυτοδιοικητικές εκλογές. Και φυσικά ανακοινώνει την πρόθεση του πρώην δημάρχου να συγκροτήσει ένα συνδυασμό ευρέος φάσματος, όπως λέει ο ίδιος, ενώ η λέξη «ανατροπή» που χρησιμοποιεί προφανώς παραπέμπει σε όνομα συνδυασμού και κεντρικό σύνθημα.
Αναλυτικά η χθεσινή δήλωση του κ. Κόλλια έχει ως εξής: «Η θέσπιση της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση.
Απεγκλωβίζει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό ή άλλου είδους εξαρτήσεις, ενισχύοντας τη δημοκρατική τους δομή και λειτουργία και τη διαφάνεια, καθώς διευρύνει τον κοινωνικό έλεγχο. Απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που συνθλίβονται μεταξύ αγκυλωμένων παραταξιακών –κομματικών ή κατεστημένων– σχηματισμών. Περιορίζει το «βοναπαρτισμό» των δημάρχων, χωρίς ν’ ακυρώνει την «κυβερνησιμότητα» με δημοκρατικό πρόσημο. Κι αυτό επιτυγχάνεται με «συνδιαλλαγή» (διάλογο – σύνθεση) στα ζητήματα ουσίας, που προϋποθέτει δημοκρατικό ήθος. Κι όχι με «συναλλαγή» για την κατανομή αξιωμάτων, που υποκρύπτει ιδιοτέλεια και υψώνει σημαίες ευκαιρίας.
Υστερόγραφο: Εχοντας ο ίδιος θητεύσει για πολλά χρόνια σε υψηλόβαθμες κομματικές θέσεις θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου ν’ αμφισβητήσω το ρόλο των κομμάτων, που εξ ορισμού αποτελούν τα κύτταρα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ποδηγέτηση όλων των δομών της κοινωνίας. Και είναι θετικό ότι οι κομματικές ηγεσίες προσανατολίζονται στο να μην «χρίσουν δικούς τους» υποψήφιους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Με δεδομένο το νέο εκλογικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτο κατακερματισμό και πόλωση, με κίνητρα προσωπικά ή τοπικιστικά (που εξακολουθούν να είναι έντονα στο δήμο μας), το «πνεύμα» και το αληθινό νόημα της απλής αναλογικής μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα κατά τη συγκρότηση «συνδυασμών ευρέος φάσματος», κάτι που θα σηματοδοτούσε «ανατροπή» κατεστημένων αντιλήψεων και καταστάσεων και θα δημιουργούσε συνθήκες συνοχής σ’ ένα δήμο που δεν έχει βρει ακόμη το σωστό βηματισμό του».   Κ.Μπ. eleftheriaonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα