Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ξεκίνησαν οι “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες”


Με τη επίσημη υποδοχή των χορευτικών συγκροτημάτων έγινε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες», το βράδυ της Πέμπτης, στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου της Κυπαρισσίας.
Μέχρι τις 27 του μηνός, διαφορετικοί πολιτισμοί και κουλτούρες θα ενωθούν μέσα από το χορό και τη μουσική, μεταφέρουν τα ήθη και έθιμά τους σε έναν αμφίδρομο δίαυλο πολιτισμικής ανταλλαγής.
Η υποδοχή και η παρουσίαση των συγκροτημάτων έγινε με κάθε επισημότητα, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης τελεί υπό την αιγίδα του CIOFF και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματός του, και του International Dance Council.
Φέτος στο φεστιβάλ υπάρχουν συμμετοχές από: την Ιταλία (“La Quadriglia” Taurano), τη Δημοκρατία της Κιργιζίας (“ADIS vocal-choreographic ensemble” - Bishkek), το Περού (“Elenco Artístico PERU MULTICOLOR ” - Lima), τη Σλοβενία (“Folklore Group Ivan Navratil ” - Metlika), την Ισπανία (“Compañía Flamenca Carmen Guerrero ” - Cádiz) και την Ελλάδα (Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ΜΕΣΚ, “Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης” της Εταιρείας Πιερικών Μελετών ΕΠΜ Κατερίνης, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Σύλλογος Φιλοπρόδων και "Πυρσός" Φιλιατρών, Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου "Καλλιπάτειρα")
Κατά την επίσημη έναρξή του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε:
«Το 14ο Φεστιβάλ "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" παίρνει ζωή και κάνει πλέον τη δική του διαδρομή στην πολιτιστική ιστορία του δήμου μας. Στο Δήμο Τριφυλίας το φεστιβάλ είναι από τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις μας και γι’ αυτό αναλάβαμε όλο το οικονομικό βάρος των εκδηλώσεων κι ο δήμος θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής όλης αυτής της πολιτιστικής πρόκλησης, γιατί η δική μας κοινωνία ξέρει να σέβεται, αποδέχεται το διαφορετικό, αναζητάει την προσέγγιση των λαών, θέλει να μαθαίνει και να εκτιμά και να έχει μια διαρκή σχέση με την ποιότητα».
Εκ μέρους του ΜΕΣΚ που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε το Φεστιβάλ, η πρόεδρος του Σόνια Τουρκολιά σημείωσε:
«Παράδοση δεν είναι μόνο η διατήρηση της σπίθας αλλά και η μεταφορά, πρωτίστως, της φλόγας. Υπάρχουν σημάδια στο δρόμο μας και σημάδια στην ψυχή μας. Τα πρώτα μας καθοδηγούν πού να πάμε. Τα δεύτερα μας υπενθυμίζουν από πού ερχόμαστε. Η παράδοση είναι αέναα παρθένα στις αναποδιές των καιρών κι ο πολιτισμός είναι από γεννησιμιού του δραπέτης. Δραπετεύει από τη μήτρα που τον δημιούργησε και ζει δραπετεύοντας διαρκώς απ’ όλα τα σύνορα του κόσμου. Με άλλα λόγια, ο πολιτισμός και η παράδοση καλύπτουν με τον ιστό τους όλο τον πλανήτη. Και οι δύο μαζί κάθονται γύρω απ’ τη φωτιά, που μαίνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, και μιλούν στους ανθρώπους για την ειρήνη. Απ’ ό,τι καταλαβαίνετε, μέσα στην ασφυξία των πραγμάτων υπάρχει και ο σπόρος των θαυμάτων. Ο ΜΕΣΚ, ο σύλλογός μας δηλαδή, εδώ και χρόνια ιδιωτεύει ως μεσίτης πόθων και προξενητής ονείρων. Προσπαθώντας, κάθε φορά, όχι μόνο να στοχεύει καλά αλλά και να τεντώνει μ’ όλη τη δύναμή του το τόξο του. Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, τους ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας».
Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ανδρέας Μπουγάς καλωσόρισε τις αποστολές και κήρυξε την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.
Φέτος το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να γίνει παράσταση στους Γαργαλιάνους. Σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου θα δοθεί η κεντρική παράσταση την πλατεία της Κυπαρισσίας, και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 26 του μηνός στο Κοπανάκι και στις 27 στα Φιλιατρά.
Κ.Μπ.,eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα