Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Γεωργιάδης: «Ναι» σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα επόμενα χρόνια, σκιαγράφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος από το 2010 που περιλαμβάνει μαζική μείωση φόρων. Αυτό είναι ιστορικό γεγονός από μόνο του» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ένος ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax) 15%. «Αυτό, όμως, δεν μπορείς να το κάνεις αυτόματα. Θα το είχαμε, πάντως, στην Ελλάδα αν δεν είχαν ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά το 2015. Θέλαμε αριστερά, όμως, τι να κάνουμε;» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ανακοίνωσει η κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως στοχεύουν στην ελάφρυνση των βαρών της μεσαίας τάξης. «Για παράδειγμα, είχαμε πει προεκλογικά ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20% από το 2020. Τον

μειώσαμε το 2019, ένα χρόνο νωρίτερα. Είχαμε πει για τις επιχειρήσεις μείωση του φόρου κατά 4% για τα εισοδήματα του 2020. Τελικά, το κάναμε για τα εισοδήματα του 2019, επίσης ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές, μειώσαμε τον φόρο μερισμάτων, ενώ αυξήσαμε από τα 5 στα 10 χρόνια τον χρόνο απόσβεσης των ζημιών. Αυτό πέρασε στα «ψιλά» αλλά είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά στοχεύουν στη μεσαία τάξη» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ιεράρχησε ως πρωταρχικό τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση των φόρων. «Ο στόχος μας είναι τηρώντας την επαχθή δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που έρχεται από το παρελθόν, να μειώνουμε ταυτόχρονα και τους φόρους. Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου, όσο γίνεται το επενδυτικό boom, θα έχουμε ταχύτερη μείωση των φόρων. Ήδη, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει το ιδεολογικό της πρόσημο μ’ αυτήν την μικρή – να δεχθώ την κριτική – μείωση των φόρων που έχουμε κάνει ως τώρα. Ο στόχος είναι κάθε πλεόνασμα παραπάνω από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ή κάθε μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, να περνά κυρίως στους φορολογικούς συντελεστές» επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τέλος, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Γεωργιάδης αρκέστηκε να πει πως «θα κατευθυνθεί στους έχοντες πραγματικά ανάγκη» και πως «τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο Πρωθυπουργός». aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα