Μπορεί ακίνητο που είναι της ΓΑΙΑΟΣΕ να παραχωρείται στο Δήμο Τριφυλίας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Γιατί όχι, ε; Αυτό, άλλωστε, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης.
Κατά τη συζήτηση θέματος για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κυπαρισσία, ο κ. Λεβεντάκης είπε: «Σε λίγες μέρες θα είμαι στην ευχάριστο θέση, μπορώ από τώρα να σας πω ότι παραχωρήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο χώρος στο Δήμο. Με προσπάθειες δικές μου, προσωπικές, και κάποιες παρεμβάσεις άλλων, πολιτικών. Σε λίγες μέρες θα ’χουμε το χαρτί ότι μας παραχωρείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκάτω να την εκμεταλλευτούμε εμείς, να την αξιοποιήσουμε, να γίνει ένα παρκινγκ μεγάλο εκεί, οπότε θα πορεύονται και θα βολεύονται όλοι οι Κυπαρισσιώτες κι όλοι οι επισκέπτες, γιατί η πόλη πρέπει να μπορεί να γίνει λειτουργική, να περπατούν οι άνθρωποι χωρίς φόβο. Θα πρέπει εν πάση περιπτώσει να μάθουμε και σε όλες τις πόλεις κι εδώ, το ίδιο επιδιώκουμε και στα Φιλιατρά και στους
Γαργαλιάνους, να υπάρχει μια σειρά…».
Ο Γιάννης Μερκούρης επισήμανε από την πλευρά του: «Χαίρομαι αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραχώρησε το χώρο και δεν ξέρω με τι αντάλλαγμα, γιατί είχαν γίνει προσπάθειες κι επί Δημοτικής Αρχής της προηγούμενης», με τον κ. Λεβεντάκη να του απαντά: «Δεν είναι το ίδιο τώρα. Άλλη η δουλειά του ναύτη κι άλλη του καντηλανάφτη» και τον κ. Μερκούρη να σημειώνει: «Δε γνωρίζω. Όταν το δούμε, θα δούμε εν πάση περιπτώσει. Εγώ χαίρομαι που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραχωρεί το χώρο. Έχουν γίνει όμως, σας λέω, προσπάθειες πάρα πολλές. Και ζητούσαν κάποια ανταλλάγματα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ».
Στη συνέχεια ο κ. Λεβεντάκης τόνισε: «Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που λέτε ότι κάνατε προσπάθειες, οι πληροφορίες μου μέσα που μίλησα εγώ με τη διοίκηση του ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν υπάρχει κανένα δικό σας χαρτί κι αν υπάρχει ένα χαρτί που έχετε κάνει μια προσπάθεια, θα παρακαλούσα την επόμενη φορά να το φέρετε εδώ να το δείξουμε και στους πολίτες».
Απαντώντας, ο κ. Μερκούρης σημείωσε με έμφαση: «Δήμαρχε, πάνω στο αρχείο του Δήμου είναι η αλληλογραφία που ’χει γίνει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι στο αρχείο του Δήμου» και τον κ. Λεβεντάκη να του απαντά: «Εν πάση περιπτώσει και να κάνατε προσπάθειες, δεν το πήρατε. Εγώ έκανα και το πήρα. Τώρα τι να κάνουμε, να πούμε; Σου είπα και πάλι, άλλη η δουλειά του ναύτη κι άλλη του καντηλανάφτη…».
Σε συζητήσεις που είχαν γίνει παλιότερα για την παραχώρηση του χώρου και μάλιστα με τη δημιουργία εισόδου-εξόδου από την οδό 25ης Μαρτίου με «σπάσιμο» τμήματος της μάντρας, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Τσίγγανος.
Το ερώτημα, ωστόσο, που πρέπει να απαντηθεί, για να έχει και μια σοβαρή βάση η όποια συζήτηση, είναι: Μπορεί ακίνητο που είναι της ΓΑΙΑΟΣΕ να παραχωρείται στο Δήμο Τριφυλίας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Ας ξεκαθαριστεί, λοιπόν, τι είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τι η ΓΑΙΑΟΣΕ! Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. είναι ο βασικός πάροχος (μέχρι και σήμερα ο μοναδικός) σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Η Εταιρεία παρέχει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το δίκτυο και την εν γένει σιδηροδρομική υποδομή η οποία ανήκει στον ΟΣΕ (καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη πρόσβασης δικτύου). Άρα, προφανέστατα, δεν μπορεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παραχωρήσει χώρο, αφού πρόκειται για εταιρεία σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων! Υπάρχει, όμως, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., που είναι επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας (εκτάσεις και κτίρια) και του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΓΑΙΑΟΣΕ δεν παραχωρεί χώρους, αλλά τους εκμισθώνει! Με συγκεκριμένη διαδικασία. Και είναι συγκεκριμένη η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος όταν πρόκειται για ΟΤΑ! Εάν ο δήμαρχος Τριφυλίας κατάφερε το αδύνατο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραχωρεί στο Δήμο χώρο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, αυτό θα αποδειχτεί, καθώς «σε λίγες μέρες θα ’χουμε το χαρτί ότι μας παραχωρείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκάτω να την εκμεταλλευτούμε εμείς…», όπως ισχυρίστηκε στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο κ. Λεβεντάκης. Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1922 - 1928 .132 Μαθητές και μαθήτριες του
σχολείου με τόπο γέννησης τη Βαλύρα
-
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το Ελληνικό σχολείο Βαλύρας λειτούργησε τα έτη 1922-28, και στη συνέχεια το
Ημιγυμνάσιο 1929-1937.Το κτίριο που στεγάζ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα