Μια μικροσυσκευή χειρός προβλέπει την καρδιακή ανεπάρκεια και το έμφραγμα απλά με ένα μικρό δείγμα σάλιου, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές προβλέποντας ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς aυψηλού κινδύνου να λάβουν εγκαίρως θεραπεία και να γλιτώσουν τον θάνατο.
Πρόκειται για ένα στικάκι που στη μύτη του έχει νανο-αισθητήτες που μετρούν βιοδείκτες της καρδιακής νόσου σε δείγματα σιέλου και προβλέπεται έτσι με υψηλή ακρίβεια ο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανεπάρκειας ή εμφράγματος.
Μάλιστα, το στικ όταν πράγματι ανιχνεύσει κίνδυνο στέλνει σχετική ειδοποίηση σε μια απλή εφαρμογή (app) που είναι εγκατεστημένη σε οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή.
Ήδη το Πανεπιστήμιο RMIT και το ερευνητικό κέντρο IMCRC αναπτύσσουν τη μικροσυσκευή σε γραμμή πιλοτικής παραγωγής, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να την
καταστήσουν εμπορικά διαθέσιμη έως το 2021.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναλογούν στο ένα τρίτο των θανάτων ετησίως και από τα 400 εκατομμύρια που νοσούν παγκοσμίως, μόνο το 16% των περιπτώσεων αποδίδονται σε γενετικά αίτια. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και εκεί ακριβώς στοχεύει το στικ των Αυστραλών ερευνητών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Sharath Sriram, από το Πανεπιστήμιο RMIT πρόκειται για το πρώτο φορητό τεστ για την καρδιακή νόσο με τόσο υψηλά επίπεδα ακρίβειας.
Η τεχνολογική του καινοτομία αξιολογήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες κατά τις οποίες έπρεπε να μετρηθούν οι συγκεντρώσεις ενός βιοδείκτη σε δείγμα σωματικών υγρών. Το στικ μέτρησε με χίλιες φορές περισσότερη ακρίβεια τον βιοδείκτη από κάθε άλλο τεστ.
«Συχνά τα αιματολογικά τεστ γίνονται παρά μόνο αφότου έχει εκδηλωθεί ένα επεισόδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Και τότε είναι πολύ αργά καθώς είτε ο ασθενής μένει να ζει με τις συνέπειες του επεισοδίου, είτε πεθαίνει», λέει ο Δρ. Sriram και προσθέτει ότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και εδώ ακριβώς έρχεται η τεχνολογία να προσφέρει ακριβή και έγκαιρη πρόγνωση». ygeiamou
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1922 - 1928 .132 Μαθητές και μαθήτριες του
σχολείου με τόπο γέννησης τη Βαλύρα
-
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το Ελληνικό σχολείο Βαλύρας λειτούργησε τα έτη 1922-28, και στη συνέχεια το
Ημιγυμνάσιο 1929-1937.Το κτίριο που στεγάζ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα