Να κηρυχθεί ο Δήμος Τριφυλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης στην χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που συνεδρίασε στην Κυπαρισσία.
Οπως επισήμανε οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή είναι πολλές, και πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα τόσο για την αποκατάσταση όσο και για να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.
Από ό,τι φάνηκε από την συζήτηση που έγινε, ρέματα και γράνες με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις πάνω σε αυτά, που σε πολλές περιπτώσεις τα καταργούν, αλλά και η κλιματική αλλαγή με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή αλλά και τα ελλιπή έργα που έχουν γίνει για τον καθαρισμό τους.
Από εκεί και πέρα ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, σημείωσε ότι πρέπει να κινηθεί η τυπική διαδικασία για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει.
Στις τοποθετήσεις τους ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης επισήμανε ότι η περιοχή έχει
πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία στις 20 και 21 του μηνός και ευχαρίστησε δημόσια τόσο την Πυροσβεστική όσο και την Αστυνομία για την άμεση ανταπόκρισή τους και την συνεργασία που είχαν. Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι γνωστά και από παλιά, γι’ αυτό πρέπει να βρεθούν λύσεις, και πάνω σε αυτό ζήτησε την στήριξη της Περιφέρειας. Ειδικά για τα Φιλιατρά είπε ότι είχε καθαριστεί μεγάλο μέρος του χάνδακα, διαφορετικά τα προβλήματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Στάθηκε στο γεγονός ότι πολλές γράνες έχουν κλείσει. Σημείωσε τα μόνιμα προβλήματα που δημιουργούνται σε Τερψιθέα και Χοχλαστή, όπου πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Εξέφρασε το παράπονο ότι στην περιοχή δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια τα έργα που έπρεπε, και επανέλαβε ότι η Περιφέρεια πρέπει να στηρίξει όχι μόνο με μηχανήματα αλλά και με υλικά και χρήματα. Ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είπε πως δεν μπορεί αυτό να εξαρτιέται από το πόσα σπίτια πλημμύρισαν, την στιγμή που οι ζημιές είναι πάρα πολλές και, αν δεν είχαν γίνει εργασίες, θα είχαν πλημμυρίσει πολύ περισσότερα. Τέλος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε γράνες, από πολίτες που τις έχουν κλείσει ή περνάνε από μέσα τους 3 και 4 αγωγοί άρδευσης: Αυτό δεν μπορεί να γίνεται, είπε.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας σημείωσε ότι πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα είναι έντονα και ραγδαία και δύσκολα αντιμετωπίζονται, γι’ αυτό σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη. Το μεγάλο πρόβλημα, είπε, είναι τα ρέματα. Από τον Ιούνιο του 2018 η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια, το δίκτυο ρεμάτων όμως είναι πολύ μεγάλο και τα μέσα της Περιφέρειας περιορισμένα. Για αυτό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με την συνεργασία των δήμων, την αξιοποίηση ενεργών εργολαβιών και τα μέσα της Περιφέρειας. Πέρα από την κλιματική αλλαγή όμως τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας είναι και ο ανθρώπινος με τις παρεμβάσεις κυρίως σε ρέματα, με το μπάζωμα τους.
Από την πλευρά της Αστυνομίας ο διοικητής του ΑΤ Τριφυλίας Βασίλης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η ευθύνη των πολιτών σε πλημμυρικά φαινόμενα είναι πολύ μεγάλη, όταν βλέπεις χαντάκια με λάστιχα άρδευσης. Πρότεινε την δημιουργία μικτών κλιμακίων που αρχικά να ενημερώνουν τους πολίτες για την απομάκρυνσή τους και στην συνέχεια να επιβάλουν πρόστιμα.
Από την Πυροσβεστική ο Ηλίας Τσιγαράς σημείωσε ότι η υπηρεσία τους έχει επικαιροποιήσει το σχέδιο 2019-2020. Τόνισε ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία η υπηρεσία τους κλήθηκε να αντιμετωπίσει 19 περιστατικά υπογραμμίζοντας την άψογη συνεργασία με το Δήμο. Ανέφερε ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της Τερψιθέας και της Χοχλαστής και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν σημαντικές ζημιές στην οικοσκευή.
Από το ΕΚΑΒ ο Παναγιώτης Μαζαράκης σημείωσε ότι η περιοχή της Τριφυλίας καλύπτεται από ένα μόνο όχημα καθώς υπάρχουν μόλις 13 άτομα προσωπικό και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.
Ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας Ηλίας Λεμπέσης σημείωσε πως τα αποτελέσματα των πλημμυρικών φαινομένων καταλήγουν όλα στη θάλασσα και εκεί τα βρίσκουν μπροστά τους, από τεράστιους κορμούς δέντρων μέχρι και κυψέλες.
Από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου η Ασπασία Γκόνη τόνισε ότι γνωρίζουν ως υπηρεσία τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουν ενημερώσει την Περιφέρεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, αλλά αυτά δεν έχουν καθαριστεί. Πρέπει, είπε, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Κ.Μπ. eleftheriaonline
Χριστόψωμο: Η συνταγή για το ψωμί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην
Τριφυλία
-
Η παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την
φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.
Το Χριστόψωμο στην Τριφυλία αποτελεί πα...
Πριν από 29 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα