Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Σκηνές χάους στην Αλβανία: Μετρούν νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό - Ψάχνουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια

 Ώρα με την ώρα μακραίνει η μακάβρια λίστα των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι νεκρούς, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία και εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίων. Μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 325, ενώ τα συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων.
Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και 10ετίες, αφήνει πίσω του θάνατο και καταστροφή.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν διασώστες και πολίτες προκειμένου να απεγκλωβίσουν άτομα κάτω από τα συντρίμμια, ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει την διάσωση νεαρού αγοριού.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα

"κύμα" σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
"Είναι σημαντικό" -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- "να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση".
Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας".
Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας), ήταν ο δεύτερος ισχυρός μέσα σε χονδρικά ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, πολλοί με βρέφη στα χέρια, ειδικά στην πρωτεύουσα.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
Καταστροφές σε ακτίνα 150 χλμ
Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.
Έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.
Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.
Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.
Σοβαρές οι ζημιές
«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.


Ισχυροί μετασεισμοί

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.
Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.



Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.




Ξύπνησαν μνήμες

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.



Λέκκας: Πολύ μεγάλες οι ζημιές
«Θεωρώ ότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες από τον σημερινό σεισμό στην Αλβανία. Πριν δυο μήνες που επισκεφθήκαμε την περιοχή είδαμε ότι τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αναμένεται μεγάλος μετασεισμός από το συγκεκριμένο ρήγμα. «Βεβαίως οπωσδήποτε θα έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,9 περίπου, αλλά γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή», σημείωσε...
Ο κ. Λέκκας εξήγησε για ποιο λόγο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην Αλβανία δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση την χώρα μας.
Μητσοτάκης: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Αλβανία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
Παράλληλα έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιο άλλο τρόπο χρειαστεί.
Στα Τίρανα ο ΔένδιαςΣτα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας.
«Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα