Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος με άγαλμα μεγάλης αξίας στη Μεσσηνία

Τμήμα αρχαίου αγάλματος μεγάλης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας, προσπαθούσε να πουλήσει ένας 34χρονος, ο οποίος συνελήφθη προχθές το απόγευμα, 26-11-2019, στη Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.
Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ο 34χρονος κατείχε παράνομα το άγαλμα και αναζητούσε αγοραστές να το πουλήσει αντί 350.000 ευρώ.
Κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής, μετέβη στη Μεσσηνία, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 34χρονο, τον παγίδευσαν και τον συνέλαβαν.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο και κατασχέθηκε, τμήμα μαρμάρινου αγάλματος, το οποίο εξετάστηκε από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για αντικείμενο σπουδαίας αξίας, προερχόμενο από αρχαίο επαρχιακό

εργαστήριο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήμα μαρμάρινου αγάλματος αρχαϊκής περιόδου (6ος αιώνας πΧ) με έξεργο στοιχείο, που αναπαριστά νεανική μορφή σε γυμνότητα, με σωζόμενο ύψος 60 εκατοστά και πλάτος 33 εκατοστά.
Το κατασχεθέν αρχαίο κινητό μνημείο θα παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Σε βάρος του 34χρονου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα