Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Έρευνα του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο” στην Καλαμάτα: 16χρονοι ξεκινούν με χασίς τα ναρκωτικά

Στα 16,3 χρόνια με ουσία έναρξης το χασίς γίνεται η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες.
Αυτό προκύπτει από το προφίλ των χρηστών οι οποίοι ζήτησαν πέρυσι βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο” στην Καλαμάτα, μπαίνοντας στο στάδιο της προετοιμασίας για απεξάρτηση.
Σε 43 άτομα που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια πρώτης επαφής, οι περισσότεροι ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 35 χρόνια, ενώ παλιότερα όπως λέει η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” Ιωάννα Τσουράπα μιλώντας στην “Ε” για την εν λόγω έρευνα, ο μέσος όρος ήταν τα 26-27 χρόνια. Η έρευνα αυτή περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά των εξυπηρετούμενων χρηστών και τις ανάγκες τους και γίνεται για πρώτη φορά από το δίκτυο υπηρεσιών της Πελοποννήσου. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας για την αναζήτηση βοήθειας προβληματίζει την υπεύθυνη, καθώς οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών απευθύνονται στο θεραπευτικό πρόγραμμα 19 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με την

παράνομη χρήση. Δηλαδή, 15,5 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με την κύρια ουσία κατάχρησης και μετά από σχεδόν 11 χρόνια συστηματικής χρήσης, κυρίως χασίς.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο” συμπλήρωσε πέρυσι 10 χρόνια λειτουργίας στην Καλαμάτα και παρόλο που φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά, με αντιξοότητες, ανατροπές και δυσκολίες εξαιτίας και της πανδημίας του Covid-19, οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” προσαρμόστηκαν στις επείγουσες συνθήκες και δεν προέκυψαν κρούσματα. Επιπλέον, η υπεύθυνη του δικτύου της Πελοποννήσου εκδηλώνει την αισιοδοξία της γιατί μέσω της εν λόγω έρευνας “έχουμε μια εικόνα τι ανθρώπους έχουμε εξυπηρετήσει και πόσους μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ώστε να γνωρίζουμε το προφίλ των ανθρώπων που ζητάνε τη βοήθεια και τις υπηρεσίες των δομών του ΚΕΘΕΑ στην Καλαμάτα”.
Και αυτή είναι μια έρευνα που “σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία γίνεται πρώτη φορά και μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία προκειμένου να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα τους ανθρώπους που μας προσεγγίζουν ή που, ενδεχομένως, αργούν να μας προσεγγίσουν”. Την ίδια άλλωστε προβληματίζει το διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι κάποιος να ζητήσει θεραπεία, καθώς θεωρεί μεγάλη την απόσταση των 19 χρόνων από την πρώτη τους επαφή με την παράνομη ουσία, που συνήθως είναι το χασίς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι “υπάρχουν και έρευνες, που δείχνουν ότι μειώνεται η ηλικία της χρήσης και οι έφηβοι πειραματίζονται από νωρίς”.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η Ιωάννα Τσουράπα τονίζει ακόμη ότι η έρευνα αυτή “δείχνει την αναγκαιότητα να ασχοληθούμε περισσότερο με όλο το φάσμα των αναγκών που μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως και την αναγκαιότητα να βρούμε τρόπους ώστε να τους βοηθήσουμε να έρθουν νωρίτερα”. Ετσι, και με την προοπτική της ενίσχυσής τους με επιπλέον προσωπικό μέσω του ΕΣΠΑ, σχεδιάζουν “με ποιους θα πρέπει να δικτυωθούμε περισσότερο, για να φτάνει ένας χρήστης νωρίτερα σε εμάς και όχι μετά τόσα χρόνια και τόσο επιβαρυμένος πια”. Γιατί, όπως εξηγεί, “φαίνεται ότι έρχονται άνθρωποι που κάνουν ήδη πολλαπλή χρήση παράνομων ουσιών (σ.σ. σύμφωνα με την έρευνα οι 8 στους 10 κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας) και έχουν επιβαρυνθεί στην υγεία τους”. Βέβαια, οι 7 στους 10 έχουν κάνει προηγούμενες προσπάθειες στο παρελθόν σε κάποιο άλλο θεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά “δεν βγήκαν τελικά από αυτή την κατάσταση”, επισημαίνει η υπεύθυνη, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή της έρευνας, που φανερώνει πως “υπάρχουν ενδείξεις χρήσης και στην οικογένεια, όχι απαραίτητα ναρκωτικών αλλά αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών, και συγκεκριμένα 7 στους 10 αναφέρουν πως προέρχονται από ένα επιβαρυμένο περιβάλλον”.
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του, πέρυσι στην εισαγωγική φάση θεραπείας, και ειδικότερα στο συμβουλευτικό κέντρο της Καλαμάτας δέχτηκαν υπηρεσίες 83 άτομα, έναντι 75 το 2018 και 90 το 2017. Στην κύρια φάση της θεραπείας, στη μονάδα δηλαδή εντατικής απεξάρτησης στη Σπερχογεία, δέχτηκαν υπηρεσίες 60 άτομα πέρυσι, 60 το 2018 και 56 το 2017.
Στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης δέχτηκαν υπηρεσίες 114 άτομα, 115 το 2018 και 110 το 2017.
Επίσης, πέρυσι, στη φάση της μεταθεραπευτικής φροντίδας, στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” δέχτηκαν υπηρεσίες 31 άτομα, έναντι 37 το 2018 και 36 το 2017.
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ 2009-2019
Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” εδρεύει 11 χρόνια τώρα στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους. Τη δεκαετία 2009-2019 στο συμβουλευτικό κέντρο δέχτηκαν υπηρεσίες συνολικά 731 άτομα, ενώ 356 εντάχθηκαν για απεξάρτηση στη θεραπευτική κοινότητα του προγράμματος και 158 υποστηρίχθηκαν στη φάση της κοινωνικής επανένταξης. Στις δράσεις μεταθεραπευτικής υποστήριξης εξυπηρετήθηκαν 109 άτομα και αποφοίτησαν συνολικά 78, από τους οποίους οι 12 τελευταίοι πέρυσι. Αναφέρουμε εδώ ότι μέρος των εξυπηρετούμενων μπορεί να λάβει υπηρεσίες περισσότερες από μία φορές, καθώς και από περισσότερες από μία φάσεις θεραπείας στη διάρκεια της θεραπευτικής του πορείας.
Σε ό,τι αφορά τους εξυπηρετούμενους στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης, από το 2015 έως το 2019 δέχτηκαν υπηρεσίες 240 άτομα.  Νικολέττα Κολυβάρη eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα