Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Μάχη με τον δάκο για καλή ελαιοπαραγωγή - Και δεύτερος ψεκασμός σε παραθαλάσσιες περιοχές


Αυξημένοι είναι οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς που καταγράφονται στις παγίδες αυτή την περίοδο, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πυλίας και της Μάνης.
Για το λόγο αυτό, για να σωθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας πραγματοποιεί ήδη δεύτερο ψεκασμό δακοκτονίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από την υπηρεσία, στις συγκεκριμένες περιοχές η υγρασία ευνοεί την εμφάνιση και την εξάπλωση του δάκου, ενώ ενισχυτικός παράγοντας είναι και ο λιγότερος καρπός που υπάρχει στα ελαιόδεντρα, μετά τις ζημιές από τον καύσωνα του Μαΐου.
Ο πρώτος γενικός ψεκασμός σ’ όλο το νομό έχει φτάσει στο 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί, με βάση την εικόνα των δακοσυλλήψεων στις παγίδες, στις αρχές Αυγούστου.
Στο μεταξύ, όπως μας επισημάνθηκε, από φέτος είναι λιγότερα τα φάρμακα, οι δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του δάκου, καθώς δύο φάρμακα απαγορεύτηκαν γιατί είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και μεθαύριο Δευτέρα 27 Ιουλίου οι ψεκασμοί δακοκτονίας.
Οπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, σήμερα διενεργούνται ψεκασμοί στις κοινότητες Προαστίου (παράλιο), Καστανίων, Βλαχόπουλου, Νεοχωρίου Λεύκτρου, Καλλιρρόης, Πολίχνης, Πεταλιδίου, Λυκότραφου, Μάδενας, Μεσσήνης στις περιοχές Κουμαριές, Αγιος Παντελεήμονος, Λυγιές και Μπούκα, Χανδρινού, Διοδίων, Πλατέος, Αρσινόης, Αρχαίας Μεσσήνης, Καρτερολίου, Στέρνας, Διοδίων, Χράνων και Ικλαινας.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί στις παρακάτω τοπικές κοινότητες Κεφαλληνού, Ρευματιάς, Πιπερίτσας, Τριόδου, Καρποφόρας, Αχλαδοχωρίου, Σκάλας, Τσουκαλέικων, Αγίου Νικολάου, Καινούργιου Χωριού, Μεσσήνης στις περιοχές Αμπάζι, Αγιοι Νικήτες, Αηδόνα, Κουβέλι και περιοχή γηπέδου, Καλλιρρόης, Πολίχνης, Πεταλιδίου, Χράνων, Λυκότραφου, Μάδενας, Διοδίων, Νεοχωρίου Λεύκτρου, Χανδρινού και Πλατέος.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν. Οι βιοκαλλιεργητές πρέπει να επισημάνουν τα κτήματά τους περιμετρικά, ώστε να είναι διακριτά κατά τον ψεκασμό.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα