Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Εκδήλωση για τη μάχη της Χώρας


Η εκδήλωση για τη μάχη της Χώρας, 19 Ιουλίου 1944, θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 10.30 το πρωί, στο μνημείο μεταξύ Χώρας και Αμπελόφυτου, στη γέφυρα του Μανούσου.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σαράντος Κουκούμης, μέλος της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους οργανωτές, στη θέση αυτή, τον Ιούλιο του 1944, τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν αιφνίδια επίθεση ενάντια σε γερμανική φάλαγγα που συμμετείχαν μαζί τους και ταγματασφαλίτες. Στη μάχη υπήρξε πανωλεθρία του εχθρού. Οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν 18 γενναίοι μαχητές αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Κοινότητα Χώρας με την κατάθεση στεφανιού, σύμφωνα με κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου της. Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι η Κοινότητα Χώρας θα αναλάβει τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης κάθε χρόνο.

Στη συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσιος Δημητρόπουλος, αναφερόμενος στο ιστορικό της μάχης, είπε:
“Η μάχη της Χώρας (Μανούσου γεφύρι) έγινε στις 19/7/1944. Είναι μια από τις μεγαλύτερες μάχες της αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Η ενέδρα στήθηκε στις 17/7/1944 κατόπιν πληροφορίας ότι γερμανική φάλαγγα θα περάσει από Πύλο προς Κυπαρισσία. Για 3 ημέρες περίμεναν και το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου η φάλαγγα με 13 αυτοκίνητα μπαίνει στην ενέδρα και αρχίζει η μάχη. Η γερμανική φάλαγγα καταστράφηκε ολοσχερώς και οι απώλειες ήταν νεκροί 180 Γερμανοί, 14 Ιταλοί και 11 ταγματασφαλίτες που συνόδευαν τους Γερμανούς, αιχμάλωτοι 30.
Από την πλευρά του ΕΛΑΣ 18 νεκροί και 8 τραυματίες, μεταξύ των νεκρών ήταν και ο μόνιμος ταγματάρχης διοικητής του 1ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με καταγωγή από το Κορυφάσιο. Η ταφή του έγινε στο Μανιάκι δίπλα στην πυραμίδα του Παπαφλέσα. Από τη Χώρα υπήρξαν 2 νεκροί.
Είναι η μοναδική μάχη που έγινε με ‘θεατές’, όλοι οι κάτοικοι της Χώρας και των γύρω χωριών παρακολουθούσαν από τους λόφους τη μάχη. Είναι αξιοσημείωτο ότι για 3 ημέρες δεν πρόδωσε κανένας την ενέδρα”.
Eleyueria, Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα