Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Τρέχουν οι διαδικασίες για απαλλοτριώσεις σε Μεσσήνη - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι

Τρέχουν οι διαδικασίες ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο το αργότερο, να δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα σημαντικά έργα βελτιώσεων στην 7η επαρχιακή οδό στο τμήμα Μεσσήνη - Λάμπαινα, μήκους 9 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ και στον εθνικό δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, μήκους 15 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ.
Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Διεύθυνση Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε: α) Την επίταξη ακινήτων συνολικής έκτασης 81.367,97 τ.μ. που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριούμενα με την αρ. πρωτ. 164/05-05-2020 απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Δ’ 268) και είναι αναγκαία για την εκτέλεση εργασιών του έργου “Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (τμήματα Μεσσήνη - Εύα και Εύα - Λάμπαινα)”, για 1 χρόνο. β) Την επίταξη ακινήτων συνολικής έκτασης

387.231,50 τ.μ. που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριούμενα με την αρ. πρωτ. 163/05-05-2020 απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Δ’ 268) και είναι αναγκαία για την εκτέλεση εργασιών του έργου “Βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος - Μεθώνη, τμήμα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι - Ρωμανός”, για 1 χρόνο.

Και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου: “Η αποζημίωση των θιγόμενων ιδιοκτητών θα καθορισθεί βάσει πρακτικού που θα συντάξει η επιτροπή εκτίμησης ζημιών, που ορίζεται με την παρούσα απόφαση και θα βαρύνει τις πιστώσεις του έργου 2019ΕΠ02610066. Η καταβολή της αποζημίωσης στους δικαιούχους θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η έγκριση του πρακτικού ζημιών θα διενεργηθεί από εξουσιοδοτημένο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.
Και στις δύο αποφάσεις ορίστηκαν οι επιτροπές εκτίμησης ζημιών, λόγω της επίταξης, που αποτελούνται από πολιτικούς μηχανικούς και άλλα τεχνικά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας. Εργο της κάθε επιτροπής, όπως αναφέρεται, “είναι η καταγραφή κάθε πάγιου περιουσιακού στοιχείου του ακινήτου, στο μέρος αυτού που έχει επιταχθεί και η εκτίμηση των ζημιών που προκαλούνται από τη στέρηση της χρήσης και της τυχόν καταστροφής των επικείμενων, όπως επίσης και η σύνταξη πρακτικού ζημιών. Η επιτροπή οφείλει να προβεί στην υλοποίηση των εργασιών της, το συντομότερο δυνατό”.
ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
Στην προσπάθεια αύξησης της απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι μόλις στο 30%, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τρέχουν να εντάξουν μέσα στο φθινόπωρο το δρόμο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και τις παρακάμψεις Κάμπου - Σταυροπηγίου και της Γιάλοβας. Οι επόμενοι στόχοι είναι η γέφυρα στις εκβολές Παμίσου που θα ενώσει τη Δυτική Παραλία Καλαμάτας με την Μπούκα Μεσσήνης, η νέα γέφυρα στην είσοδο της Βαλύρας (στη Μαυροζούμαινα) και ο δρόμος κόμβος Αρφαρών (“Μορέα”) - Πλατύ - Λάμπαινα που θα ενώσει τον αυτοκινητόδρομο με την Αρχαία Μεσσήνη και με χωριά του Δήμου Μεσσήνης.  Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα