Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Εκτός φαρμακευτικής δαπάνης τα εμβόλια από τον Σεπτέμβριο

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται μία σειρά από θέματα, κατέθεσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη (30/07/2020) στο νομοσχέδιο για τη «διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)».
Στην τροπολογία εντάχθηκαν οι δύο διατάξεις σχετικά με την εξαίρεση των εμβολίων από το clawback και τον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου και την κατάργηση του rebate εισόδου 25% που έπρεπε να καταβάλλεται για κάθε νέο φάρμακο που μπαίνει στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων.
Τις ρυθμίσεις είχε προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας και αναμένονταν από τη

φαρμακοβιομηχανία, ενώ σχετική συζήτηση είχε γίνει και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών και των εκπροσώπων του κλάδου.
Ειδικότερα, το άρθρο 10 της τροπολογίας προβλέπει ότι εξαιρούνται τα εμβόλια από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) για λόγους πρόληψης και δημόσιας υγείας. Ορίζεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, η δαπάνη των εμβολίων δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη.
Ωστόσο η τροπολογία δεν εξειδικεύει τον τρόπο και τη χρηματοδότηση των εμβολίων. Αντίθετα, αφήνει σε Υπουργική Απόφαση η οποία θα ακολουθήσει από τα συναρμόδια υπουργεία, το ύψος, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 δισ. ευρώ.
Επίσης, με το άρθρο 11 καταργείται η επιβάρυνση του 25% ως rebate εισόδου για τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία αιτούνται την εισαγωγή τους στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων (θετική λίστα).
Όπως επισημαίνεται, το μέτρο αυτό λαμβάνεται για να διευκολυνθεί η εισαγωγή στη θετική λίστα καινοτόμων φαρμάκων και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε περισσότερες νέες, θεραπείες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση για την εισαγωγή νέων θεραπειών στη χώρα μας, είχε ξεπεράσει τους 18 μήνες το προηγούμενο διάστημα.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα