Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή οίνου στην Πελοπόννησο


Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στην Πελοπόννησο για τη φετινή παραγωγή οίνου, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr, σύμφωνα όμως με το οποίο, “την ικανοποίηση για την απόδοση των οινοστάφυλων επισκιάζουν οι επιπτώσεις από την πανδημία, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει η προσδοκώμενη κατανάλωση οίνου της περασμένης περιόδου και οι δεξαμενές να είναι ακόμα γεμάτες”.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:“Από την Αρκαδία, ο οινοποιός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, δήλωσε: «Αν και για μας στη Μαντινεία είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, μπορώ να πω ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν η ποιότητα είναι πολύ καλή. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά αποθέματα κρασιού και ήδη μετράμε μία μείωση 45% στο πρώτο εξάμηνο. Αυτή η μείωση αφορά το εμφιαλωμένο, στο χύμα η μείωση πήγε στο 60%-65%. Αν τον χειμώνα έχουμε ένα νέο lockdown χωρίς να λειτουργεί η εστίαση, τότε μιλάμε για τραγωδία».

Από την περιοχή της Νεμέας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών, Νίκος Βλάχος, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής πάμε για μία χρονιά με τέλεια ποσότητα και με αποδόσεις λίγο μικρότερες από τις περσινές. Τα αποθέματα που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλα και εάν δεν παρθούν αποφάσεις σύντομα, τότε το πρόβλημα θα μετακυλισθεί στον παραγωγό, αφού θα έχουμε μειωμένο τρύγο. Μέχρι στιγμής, έχουμε μείωση του τζίρου κατά 70%».

Από το Μαλανδρένι Αργολίδας, όπου αναπτύσσεται η οινοποιία και η καλλιέργεια, ο οινοποιός Κώστας Δασακλής δήλωσε: «Πάμε για μία χρονιά με εξαιρετική ποιότητα και με παραγωγή αυξημένη σε σχέση με την περσινή. Σε ό,τι αφορά τις αδιάθετες ποσότητες θα πω ότι το πρόβλημα αφορά όλα τα μεγάλα οινοποιεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα μικρά είναι μικρότερο το πρόβλημα, αλλά είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Οι απώλειές μας ξεπερνούν το 50% και πρέπει να αναφέρω ότι, έχοντας ήδη γυρίσει όλη την Αργολίδα, η εικόνα που εισέπραξα δεν είναι ευχάριστη. Αν δεν βρεθεί λύση, είναι δεδομένο ότι θα επηρεασθεί και ο τρύγος, αφού δεν θα βρεθεί χώρος για αποθήκευση».

Τέλος, από τη Μεσσηνία ο οινοποιός Βαγγέλης Ξυγκώρος υποστήριξε ότι «τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Η δυσκολία αυτής της χρονιάς είναι τα γεμάτα κρασί οινοποιεία στη Μεσσηνία, αφού τελικά μέσα σε αυτήν τη χρονιά ουσιαστικά έχουμε δουλέψει μία χρονιά και ήδη έχουμε δεξαμενές που φθάνουν το 80% του χώρου αποθήκευσης με κρασί από πέρυσι. 
Μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει ουσιαστικά έναν μήνα και περιμένουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να καλύψουμε μέρος της ζημιάς. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 50%»".
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα