Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Αλέξης Χαρίτσης: «Αναγκαία η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ»


Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνυπέγραψαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, για την ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να σταματήσει η ομηρία των ελαιοπαραγωγών.
«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες», αναφέρεται, «αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν, τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές της Ελλάδας, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο».

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «μισό χρόνο μετά και ακόμα να ληφθούν από μέρους της κυβέρνησης ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις συγκεκριμένες ζημιές, αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας, ενώ ακολούθησε και η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Τα σοβαρά προβλήματα δε σταματούν εδώ, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (καύσωνες), κατά το μήνα Μάιο, δηλαδή την περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης, δημιούργησαν επιπλέον σημαντικές ζημιές. Η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν από το δέσιμο των καρπών, προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγεί τους ελαιοκαλλιεργητές σε απόγνωση, αφήνοντάς τους στη μοίρα τους, καθώς τυγχάνουν όχι μόνο διαφορετικής, αλλά και δυσμενέστερης μεταχείρισης από τους υπόλοιπους παραγωγούς».

Επειδή οι ελαιοκαλλιεργητές καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, εν τούτοις αδυνατούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη μιας τέτοιας ζημιάς, ενώ εγκαταλείφθηκε από τον ΕΛΓΑ η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις, αλλά και να δρομολογήσει την τροποποίηση του Κανονισμού, προκειμένου οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα να καλύπτονται από αυτόν.
tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα