Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Τράπεζες: Στην πόρτα της εξόδου 2.500 εργαζόμενοι -Μεγάλες ανατροπές

Την στρατηγική που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των καταστημάτων και του προσωπικού τους «φωτογράφισε» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στο άλμα που κατέγραψαν οι ψηφιακές συναλλαγές κατά τη διάρκεια του 2019 γεγονός που προοιωνίζεται μια ακόμη προσπάθεια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων για την περικοπή του λειτουργικού τους κόστους.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραβίας τόνισε στην ομιλία του ότι οι ψηφιακές συναλλαγές το 2019 αντιπροσώπευαν το 42% του συνόλου των συναλλαγών της Eurobank και το 80% των

πληρωμών και χρηματικών μεταφορών, ενώ οι χρήστες του MobileApp ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω νούμερα για το 2020 λόγο του κορωνοϊού θα έχουν εκτοξευτεί αυξάνοντας την πίεση στις τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο δίκτυο και προσωπικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι τράπεζες, που έχουν κόψει ήδη τα λειτουργικά τους κόστη ως ποσοστό των εσόδων σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, θα προχωρήσουν την τριετία 2020 – 2022 σε νέες βαθιές περικοπές των δαπανών προσωπικού.
Οι τραπεζικές διοικήσεις προβληματίζονται για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουν τα επόμενα προγράμματα μείωσης προσωπικού, καθώς θεωρούν ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζονται ως τώρα έχουν υψηλό κόστος.
Ωστόσο τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο News247.gr ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ναι μεν θα συνεχιστούν, ωστόσο θα είναι φτωχότερα ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Κι αυτό διότι οι συνθήκες στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχουν αλλάξει δραστικά, ο όγκος των συναλλαγών στα καταστήματα έχει περιοριστεί και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Αλλάζει τα δεδομένα η τηλεργασία
Την ίδια στιγμή σημαντικές αλλαγές, όμως, έχει επιφέρει στην αγορά εργασίας η πανδημική κρίση και ο τραπεζικός κλάδος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ήδη, μεγάλο ποσοστό των τραπεζικών υπαλλήλων (περίπου 50%) εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι μέσω τηλεργασίας.
Η δυνατότητα αυτή που αναπτύχθηκε από τα τμήματα Πληροφορικής των τραπεζών υπό τις πιεστικές συνθήκες του κορωνοϊού αναμένεται να αξιοποιηθεί δεόντως από τις τράπεζες, όπως και άλλους εργοδότες γενικότερα, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη μέσω ευέλικτων μορφών εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έναρξη της φετινής χρονιάς βρήκε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με μειωμένο προσωπικό και λιγότερα καταστήματα, συνεχίζοντας την πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου με ταυτόχρονη ενίσχυση των ηλεκτρονικών δικτύων συναλλαγών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Tραπεζών για το 2019, τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα έκλεισαν 167 καταστήματα το περασμένο έτος και μείωσαν το δυναμικό τους κατά 3.055 άτομα. Η συρρίκνωση αυτή ισοδυναμεί με 8% συνολικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι η μείωση προσωπικού στις τράπεζες προέρχεται, εκτός από συνταξιοδότηση, από προγράμματα εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» κάθε χρόνο όλα τα ιδρύματα. Το περασμένο έτος, μάλιστα, λόγω μη επίτευξης του στόχου σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διοικήσεις επανέλαβαν τα προγράμματα παρέχοντας αυξημένα κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή.
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2020
Για το 2020, η Eurobank έχει προαναγγείλει ήδη τη μείωση των καταστημάτων κατά 50, μετά από τη διατήρηση του δικτύου της στα ίδια επίπεδα το 2019.
Τη μεγαλύτερη μείωση, όμως, σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς που συντηρεί και το μακράν μεγαλύτερο δίκτυο, με κλείσιμο 100 καταστημάτων μέσα στο έτος. Ανάλογη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δύο τράπεζες.
Σε ότι αφορά στο προσωπικό, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ενημερώσει ήδη τους αναλυτές και το προσωπικό ότι στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού μέσα στην χρονιά.
Στη Eurobank το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξει το 2020 θα αφορά στην αποχώρηση 400 εργαζομένων, πέραν των 500 που μεταφέρθηκαν στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS.
Νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει για το 2020 και η ΑlphaΒank (σ.σ. πέραν της αποχώρησης των 800 εργαζομένων, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα εργάζονται στη νέα Cepal) αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς.
Συνολικά η μείωση του προσωπικού για το 2020 στο πιστωτικό σύστημα εκτιμάται στα 2.500 άτομα, με τις εν λόγω αποχωρήσεις να είναι ανεξάρτητες από τη μείωση του προσωπικού, η οποία θα προέλθει (σε Eurobank και ΑlphaΒank) από τη μεταφορά αθροιστικά 1.300 υπαλλήλων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα