Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

44.281 παιδιά και τις οικογένειές τους υποστήριξε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το α’ εξάμηνο του 2020

Συνολικά 44.281 παιδιά και τις οικογένειές τους υποστήριξε κατά το Α' εξάμηνο του 2020 «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Ο Οργανισμός κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες κλήσεις και στις τρεις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης που διαχειρίζεται, στα αυξανόμενα αιτήματα παιδιών και οικογενειών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, ενώ παράλληλα διατήρησε ενεργή τη δράση της παιδιατρικής κατ' οίκον νοσηλείας για ακόμη περισσότερες οικογένειες εν μέσω πανδημίας, τηρώντας πάντα τα απαιτούμενα μέτρα που όρισαν οι αρμόδιες αρχές.Φέτος, η ανακοίνωση των στατιστικών που έχει καθιερώσει να πραγματοποιεί ανά εξάμηνο ο Οργανισμός, σηματοδοτήθηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε ο κορονοϊός. Ετσι, από την έναρξη της πανδημίας και της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων στη χώρα μας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενίσχυσε τις υπηρεσίες και δράσεις που παρέχει σταθερά -24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο- δωρεάν και πανελλαδικά, με στόχο την παροχή προστασίας και φροντίδας σε κάθε παιδί στην Ελλάδα. Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και με την εμπιστοσύνη και υποστήριξη του κόσμου και των εταιρειών που στέκονται διαχρονικά στο πλευρό του, ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες ενισχύοντας το δίχτυ προστασίας των παιδιών και των οικογενειών τους που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε ανάγκη.
Για τον σκοπό αυτό ο Οργανισμός έθεσε όλες τις δυνάμεις του στη διάθεση των κρατικών υπηρεσιών.
O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος σε δήλωσή του τόνισε:
«Το 2020 είναι μία διαφορετική χρονιά, με νέα δεδομένα και αρκετές δυσκολίες για όλους μας. Για “Το Χαμόγελο του Παιδιού” η έξαρση του κορονοϊού, είχε σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα του Οργανισμού. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ο Οργανισμός κινητοποιήθηκε και αντιμετώπισε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με ψυχραιμία, υπευθυνότητα, επιχειρησιακή ετοιμότητα και συγκροτημένη λειτουργικότητα όλων των υπηρεσιών και δομών του. Μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια, την τεράστια προσπάθεια των επαγγελματιών μας και κυρίως με την κατάθεση ψυχής, αυτή τη δύσκολη χρονιά καταφέραμε να στηρίξουμε με ποιοτικό και ολιστικό τρόπο 44.281 παιδιά και τις οικογένειές τους.
Βασικό μας μέλημα αποτέλεσε η προστασία των παιδιών που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας σε όλη την Ελλάδα, των εθελοντών μας και των εργαζομένων μας. Ταυτόχρονα, έπρεπε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των υπηρεσιών μας για κάθε παιδί και οικογένεια στην Ελλάδα που έχει ανάγκη, και φυσικά να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας σε τομείς που κρίθηκε απαραίτητο. Οι τεράστιες δυσκολίες για τα παιδιά με προβλήματα υγείας, η αύξηση του αριθμού των οικογενειών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, η έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τα ανεπαρκή αποθέματα αίματος στα νοσοκομεία ήταν μερικές από τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι. Με τους ανθρώπους μας στην πρώτη γραμμή αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και να δώσουμε άμεσες λύσεις στις μεγάλες αυτές ανάγκες. 
Από τα στοιχεία του Α' εξαμήνου, είναι σαφές ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στα αιτήματα που δεχθήκαμε. Χάρη σε όλους εσάς που εμπιστεύεστε και στηρίζετε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού μας καταφέραμε να ανταποκριθούμε».

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκπομπής ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία του Α' Εξαμήνου 2020 σε σύγκριση με τα στοιχεία του Α' Εξαμήνου 2019. Τα κύρια σημεία είναι τα ακόλουθα: Αύξηση 57% των κλήσεων στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Αύξηση 33,5% των κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000. Αύξηση 61% των κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111. Αύξηση 65,9% στον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών τους που υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Στήριξης. Αύξηση 37,8% στον αριθμό των παιδιών που έλαβαν βοήθεια με Παιδιατρική κατ’ οίκον Νοσηλεία.
Εμφαση επίσης δόθηκε στις νέες συνθήκες που οδήγησαν τον Οργανισμό στον άμεσο σχεδιασμό και στην υλοποίηση νέων δράσεων και στην παροχή νέων υπηρεσιών.

Αναλυτικά:- Δράσεις εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Κινητή Μονάδα «Οδυσσέας» του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τη Γ.Γ. Αθλητισμού, σε 19 πόλεις και συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.014 ασκοί αίματος.
- Φιλοξενία και συνεχή ολιστική υποστήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους σε διαμερίσματα του Οργανισμού που αφιερώθηκαν σε αυτόν τον σκοπό.
- Εναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας Smile Academy, η πλατφόρμα της οποίας υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της CISCO. Με ασφάλεια, απομακρυσμένα και διαδικτυακά πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις πρόληψης - ενισχυτική διδασκαλία - εκπαιδευτικά σεμινάρια.
- Ενεργοποίηση της νέας θεσμοποιημένης υπηρεσίας Missing Alert Hellas για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων από 18 έως 60 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.
- Ολοκλήρωση σχεδιασμού και έναρξη ενεργοποίησης της νέας καινοτόμου εφαρμογής Missing Alert App που ανέπτυξε η Cosmote για «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο την ταχύτερη ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών και την προστασία ενηλίκων με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, μέσω της ενεργούς συμμετοχής του κοινού στον άμεσο εντοπισμό τους μέσω απλής εγκατάστασης της εφαρμογής στο κινητό τους.
Παράλληλα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έθεσε στη διάθεση των αρχών το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του και των υλικοτεχνικών υποδομών του.
Συγκεκριμένα: Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 διασυνδέθηκε με την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΔΡΑΣΗΣ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα βίας: Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 δέχτηκε 5.129 κλήσεις. Σε 2.605 άτομα πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη. 13.567 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις. 4.940 γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις. Η Εθνική Γραμμή SOS 1056 δέχτηκε 121.215 κλήσεις. Λήφθηκαν 310 καταγγελίες για 596 παιδιά. Προχώρησαν σε 47 επιτόπιες παρεμβάσεις για 79 παιδιά. Ελαβαν 55 αιτήματα φιλοξενίας για 84 παιδιά. Σήμερα 281 παιδιά μεγαλώνουν στα σπίτια του Οργανισμού και στηρίζουν 65 ενήλικα παιδιά. Στο Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» πραγματοποιήθηκαν 2.914 θεραπευτικές συνεδρίες σε 275 παιδιά. Φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα 4 παιδιά με τις μητέρες τους, οι οποίες έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης: Συνολικά βοηθήθηκαν 491 παιδιά και 25 ενήλικες. 437 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις. 1.034 γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 δέχτηκε 6.004 κλήσεις. Χειρίστηκαν 54 αιτήματα για την αναζήτηση 54 παιδιών, εκ των οποίων τα 50 παιδιά βρέθηκαν. Για 14 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas. Για 5 παιδιά κινητοποιήθηκε η εθελοντική ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής». Για 2 παιδιά προχωρήσαμε σε διακρατική συνεργασία. Χειρίστηκαν 25 αιτήματα για την αναζήτηση 25 ενηλίκων από 18 έως 60 ετών, εκ των οποίων οι 21 ενήλικες βρέθηκαν. Για 14 ενήλικες ενεργοποιήθηκε το Missing Alert Hellas. Για 2 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης “Θανάσης Μακρής”.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί με προβλήματα υγείας: Συνολικά βοήθησε 10.138 παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν 7.019 προληπτικές εξετάσεις σε 5.620 παιδιά. 1.412 νεογνά και παιδιά διακομίστηκαν πανελλαδικά. 980 παιδιά με προβλήματα υγείας υποστηρίχθηκαν ολιστικά, καλύπτοντας συνολικά 5.622 αιτήματα. 405 παιδιά συμμετείχαν στo Πρόγραμμα Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία. 1.577 παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στα νοσοκομεία. 4 οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο τα παιδιά νοσηλεύονταν ή ακολουθούσαν θεραπεία. 140 παιδιά εξετάστηκαν στο νέο Πολυϊατρείο του Οργανισμού από παιδίατρο, οφθαλμίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί που ζει ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας: Συνολικά βοήθησε 15.715 παιδιά. 15.673 παιδιά υποστηρίχθηκαν ολιστικά μέσα από τα Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά, με παροχή σταθερού μηνιαίου πακέτου διατροφής και κοινωνική-ψυχολογική υποστήριξη. 42 παιδιά μεγαλώνουν στα 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, και επιστρέφουν στο περιβάλλον τους το βράδυ.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα