Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος


Τον απόλυτο αιφνιδιασμό στον ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε χθες Τετάρτη ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας με την απόφαση- φωτιά για ξήλωμα και ξαναχτίσιμο όλων των δομών του κόμματος που ανακοίνωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο, αρχής γενομένης από την εκλογή του προέδρου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής, από τη βάση του κόμματος.
Όπου "βάση" σημαίνει τα εγεγγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ( όχι συμπαθούντες, φίλοι, κλπ).
Σύμφωνα με το capital, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, περίπου 2,5 χρόνια μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και τη δέσμευση πως το κόμμα θα "μετασχηματιστεί", είναι ουσιαστικά η πρώτη κινησή του στην κατεύθυνση των αλλαγών, του ανοίγματος του κόμματος και της κατάργησης των εύθραυστων εσωκομματικών "ισορροπιών".
Συνεργάτες του είχαν προιδεάσει για τη βούληση του κ. Τσίπρα να "προχωρήσει μπροστά", όπως είχε αναφέρει το "Κεφάλαιο" σε πρόσφατο ρεπορτάζ του " επιχείρηση τέλος στα βαρίδια από τον Αλέξη Τσίπρα".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε - και πια όχι μέσω "διαβούλευσης" αλλά ανακοίνωσης- τη συζήτηση για εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος που είχε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια και αποτέλεσε casus belli για τη μειοψηφία και τους εξ αριστερών του. Δεν αρκέστηκε μόνο στην απευθείας εκλογή του προέδρου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όμως. Ανακοίνωσε και την εκλογή από τη βάση σύσσωμης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Του ανώτατου κομματικού Οργάνου που - μέχρι χθες- δινόταν "μάχη" στο δρόμο για το συνέδριο προκειμένου να εξασφαλίσουν οι Τάσεις, τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ.
Αυτό που ονόμασε ο ίδιος χθες μάχη των μηχανισμών τους οποίους καταργεί, δίνοντας τον λόγο (και τη δύναμη των αποφάσεων) στα μέλη του κόμματος.
Θέσπισε και ανώτατο όριο τριών θητειών ή 12 ετών για τα στελέχη του, προκειμένου, όπως είπε να εξασφαλίζεται η ανανέωση του πολιτικού του προσωπικού.
"Να μη διστάσουμε να αλλάξουμε", "Να μην κοροιδευόμαστε" και λοιπές παροτρύνσεις τέτοιες επιφύλαξε ο ίδιος στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του.
Οι αντιδράσεις
Ενεοί έμειναν οι (περισσότεροι) παριστάμενοι από την έκπληξη που τους επεφύλαξε ο πρόεδρος στο δρόμο για το Συνέδριο. Ξαναβρήκαν γρήγορα τη λαλιά τους όμως και η συζήτηση (οκτάωρης διάρκειας αυτή τη φορά) "άναψε" - ακόμη και αν δεν προκλήθηκαν καυγάδες επί προσωπικού ή εντάσεις.
Η "Ομπρέλα" τάχθηκε αναφανδόν κατά της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα εγκαλώντας τον grosso modo για κατάργηση του κόμματος και της λογοδοσίας.
Παρότι ψηφοφορία ζήτησε για λογαριασμό της Ομπρέλας ο Νίκος Βούτσης προκειμένου να αποτυπωθεί η διαφωνία όλων των μελών της Τάσης ( 25-11 υπέρ Τσίπρα "έγραψε" το σκορ), τις πιο έντονες ενστάσεις τις πρόβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Άτυπος αρχηγός των "53" και εκ των ηγετικών στελεχών της "ομπρέλας".
Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτήκοους ( η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης) , ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όχι μόνο μίλησε για κατάργηση της λογοδοσίας αλλά διατύπωσε και "ζωηρές" απορίες εν είδει ο διαπιστώσεων:
" Τι λέμε ακριβώς τώρα δηλαδή πως ακολουθώντας το μοντέλο του Παπανδρέου και του Μητσοτάκη γινόμαστε πιο δημοκρατικοί από ό,τι ήμασταν ως τωρα; Αυτοί είναι περισσότερο δημοκράτες από εμάς και ζηλέψαμε τις μεθόδους τους;".
Για την ιστορία, πέραν της Ομπρέλας, όλες οι εσωκομματικές Τάσεις ( Κίνηση Μελών, πασοκογενείς, "σύμμαχοι", ΡΕΝΕ) συντάχθηκαν με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, με την ηγεσία της Κουμουνδούρου να εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιημένη που μαζί της συντάσσονται επ αυτών των πρωτοβουλιών και ιστορικά στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και Αριστείδης Μπαλτάς.
Η συνέχεια προμηνύεται θυελλώδης στο εσωκομματικό πεδίο. Ήδη άρχισαν να ακούγονται "μπαλωθιές" από την εσωκομματική αντιπολίτευση περί "σκληρού ροκ" και "λήξη ανακωχής" έως το Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα