Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Οι ευρωβουλευτές «σπαταλούν» 114 εκατ. ευρώ για να πηγαινοέρχονται από Βρυξέλλες - Στρασβούργο

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ανησυχίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. το Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του σε Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και Στρασβούργο για τις Ολομέλειες. Τα 114 εκατ. ευρώ ετησίως φθανει το κόστος της μηνιαίας μετακόμισης ευρωβουλευτών και των συνεργατών τους από την πρωτεύουσα του Βελγίου στο αλσατικό χωριό της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Bild.
Από το 1992, και μετά από απαίτηση των Γάλλων, για να μην πέφτει όλο το χρήμα στο Βέλγιο, μια φορά το μήνα (εκτός από Αύγουστο που είναι μήνας διακοπών) και δύο τον Οκτώβριο, ολόκληρη η ευρωβουλή με αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα μετακινείται από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται οι Ολομέλειες.
Εξέγερση ενάντια στο «περιοδεύον τσίρκο», όπως το χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδριάζει δώδεκα φορές το χρόνο στην έδρα του στο Στρασβούργο από αρκετούς ευρωβουλευτές, που αντιδρούν σε αυτή τη σπατάλη..
Αυτή την εβδομάδα (3-6 Οκρτωβρίου), περίπου 5.000 άτομα μετακινήθηκαν μεταξύ της έδρας κύρους στο Στρασβούργο και της έδρας του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία είναι πολύ πιο σημαντική λόγω της εγγύτητάς της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το κόστος των μετακινήσεων υπολογίστηκε πρόσφατα σε 114 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 19.000 τόνους.
Την ώρα που όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια για το χειμώνα, οι Ολομέλειες συνεχίζονται στο Στρασβούργο, στο δεύτερο πολυτελές κτιριακό συγκρότημα, των 660.000 τετραγωνικών μέτρων (αίθουσα ολομέλειας, γραφείων των ευρωβουλευτών, αιθουσών συνέντευξης Τύπου, εστιατορίων κ.λπ.), που θερμαίνεται με έξοδα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.
Αντιδρούν ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις
Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος Πίτερ Λίζε, έγραψε επιστολή στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καλώντας τη να γίνονται οι Ολομέλειες στις Βρυξέλλες μέχρι την Άνοιξη, που δεν χρειάζεται θέρμανση.
«Θα πρέπει να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες μόνο μέχρι την Άνοιξη Αυτό θα εξοικονομήσει κόστος θέρμανσης και ενέργειας. Οι προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν αυξήσει τις τιμές λόγω της επιβάρυνσης του φυσικού αερίου. Θα πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν αυτές τις αυξήσεις;» διερωτήθηκε ο 57χρονος Γερμανός πολιτικός.
Στο ίδιο πνεύμα και ο ευρωβουλευτής από το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» Μόριτς Κέρνερ, ο οποιος κάνει λόγο ακόμη και για «γελοιοποίηση των φορολογουμένων. Το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργου θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε χειμερία νάρκη λόγω της ενεργειακής κρίσης», σημειώνει.
«Όχι άλλες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο μέχρι να τελειώσει η ενεργειακή κρίση!» υποστηρίζει και ο 37χρονος βουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene), Ντάνιελ Φρόιντι.
Αυτή η διένεξη υπάρχει χρόνια καθώς το κόστος της μετακίνησης είναι υπέρογκο, αλλά πλέον λόγω των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα έχει εκτοξευτεί και οι φωνές που εναντιώνονται έχουν πληθύνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι Ολομέλειες στο Στρασβούργο, είχαν διακοπεί και γίνονταν στις Βρυξέλλες, ή μέσω τηλεδιασκέψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα