Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Σαν σήμερα, ένα ελεεινό έγκλημα πολέμου: Ιάπωνες εκτελούν 96 Αμερικανούς στρατιώτες χωρίς λόγο – Τον έναν τον αποκεφαλίζει ο διοικητής


Ήταν ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα πολέμου των Ιαπώνων σε βάρος αμερικανών στρατιωτών.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου του 1943, όταν ο γιαπωνέζος διοικητής του νησιού Γουέικ (Wake Island), υποναύαρχος Σιγκεμάτσου Σακαϊμπάρα (Shigematsu Sakaibara), διέταξε την εκτέλεση 96 αμερικανών στρατιωτών, ισχυριζόμενος ότι προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή, μέσω ασυρμάτου, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 1941, οι Ιάπωνες ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Wake Island - κοραλλιογενής ατόλη δυτικά της Χαβάης – όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν το νησί που κατείχε ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτών.
Η ιαπωνική δύναμη ήταν πλέον συντριπτική και η κατάληψη του νησιού γρήγορη. Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς που έμειναν ζωντανοί μετά τη μάχη, αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων. Από αυτούς, 96 άνθρωποι έμειναν στο νησί και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.
Η απάντηση των Συμμάχων ήταν περιοδικοί βομβαρδισμοί του νησιού, αλλά όχι άλλες χερσαίες επιχειρήσεις, ως μέρος μιας στρατηγικής να αφήσουν κάποια νησιά στον Νότιο Ειρηνικό - κατεχόμενα από την Ιαπωνία - να λιμοκτονούν, απομονωμένα.
Η εκτέλεση εκείνων των 96 εναπομεινάντων αμερικανών αιχμαλώτων, που πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, παραμένει ένα από τα πιο σκληρά και βάναυσα επεισόδια του πολέμου του Ειρηνικού.
Στις 5 Οκτωβρίου του 1943, αεροσκάφος από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Yorktown βομβάρδισε το νησί.
Φοβούμενος την εισβολή και την βοήθεια από τους αιχμαλώτους στους εισβολείς. ο διοικητής Σιγκεμάτσου Σακαϊμπάρα διέταξε να εκτελεστούν όλοι οι Αμερικανοί.
Οι 96 άνδρες οδηγήθηκαν στο βόρειο άκρο του νησιού και με δεμένα μάτια θανατώθηκαν από έναν πολυβολητή. Ένας από τους 96 κατάφερε να διαφύγει, προς στιγμήν, και μάλιστα χάραξε σε βράχο του νησιού ένα μήνυμα που υπάρχει ακόμη, αλλά γρήγορα συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον Σαϊκαμπάρα με το παραδοσιακό σπαθί των Σαμουράι!
Ωστόσο, παρά τη μαζική συγκέντρωση συμμαχικού στόλου ανοιχτά του Γουέικ, η επίθεση δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών απέκλεισε το νησί αφήνοντας την ιαπωνική φρουρά να λιμοκτονήσει. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών βομβάρδιζαν το νησί περιοδικά μέχρι την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945.

Ο Σαϊκαμπάρα υπογράφει την παράδοση του νησιού στους Αμερικανούς

Ο Σαϊκαμπάρα προήχθη σε υποναύαρχο ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου 1944. Η ιαπωνική φρουρά στο Wake Island παραδόθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Σεπτεμβρίου 1945.
Μετά τον πόλεμο, ο Σακαϊμπάρα, οι υφιστάμενοί του, Υποπλοίαρχοι Σόιτσι Τατσιμπάνα, και ο Τοράτζι Ίτο, τέθηκαν υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρχές κατοχής· αρχικά υποστήριξαν ότι οι 96 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά αργότερα ομολόγησαν τη σφαγή.
Οι Σακαϊμπάρα, Τατσιμπάνα και Ίτο δικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου. Ο Ίτο αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Ο Σακαϊμπάρα καταδικάστηκε σε θάνατο τον Δεκέμβριο του 1945 και απαγχονίστηκε στο Γκουάμ στις 19 Ιουνίου του 1947, ενώ ο Τατσιμπάνα καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα