Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

"Τα όσπρια προκαλούν πεπτικά προβλήματα" και άλλοι 3 κοινοί μύθοι για τα όσπρια


Τα όσπρια είναι μια ευέλικτη και θρεπτική τροφή. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από τα όσπρια που μπορεί να αποτρέψουν πολλούς από το να τα ενσωματώσουν στη διατροφή τους. Παρακάτω, θα δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τα όσπρια και θα δούμε μερικές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία.
Μύθος #1: Τα όσπρια προκαλούν πεπτικά προβλήματα
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα όσπρια είναι ότι προκαλούν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα και αέρια. Αν και είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πεπτικές ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση οσπρίων, αυτό δεν ισχύει για όλους.
Στην πραγματικότητα, τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα όσπρια περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία είναι μη εύπεπτοι υδατάνθρακες που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.
Εάν ανησυχείς για την πεπτική δυσφορία μετά την κατανάλωση οσπρίων. Ξεκίνα ενσωματώνοντάς τα στη διατροφή ου αργά και αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, το μούλιασμα των οσπρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν τα μαγειρέψεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλει στην πεπτική δυσφορία.
Μύθος #2: Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρέπει να αποφεύγονται σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Ενώ είναι αλήθεια ότι τα όσπρια είναι πηγή υδατανθράκων, είναι επίσης πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, τα όσπρια είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, επειδή έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε καθαρούς υδατάνθρακες - που είναι και εκείνοι που αφομοιώνονται και απορροφώνται από τον οργανισμό.
Για παράδειγμα, μια μερίδα μισής κούπας μαγειρεμένα μαύρα φασόλια περιέχει περίπου 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, αλλά παρέχει επίσης 8 γραμμάρια φυτικών ινών και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των μαύρων φασολιών είναι μόνο 12 γραμμάρια ανά μερίδα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Μύθος #3: Τα όσπρια δεν είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης
Ένας άλλος κοινός μύθος για τα όσπρια είναι ότι δεν αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα όσπρια δεν αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεΐνης από μόνα τους, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με άλλες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης για να δημιουργήσουν μια πλήρη πρωτεΐνη.
Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φασολιών με ρύζι ή καλαμπόκι δημιουργεί μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Επιπλέον, ορισμένα όσπρια, όπως η σόγια, αποτελούν από μόνα τους μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης.
Μύθος #4: Τα όσπρια δεν είναι καλή πηγή σιδήρου
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγιή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα όσπρια δεν είναι ιδιαίτερα καλή πηγή σιδήρου, άλλα, όπως οι φακές και τα φασόλια, είναι μια εξαιρετική πηγή αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.
Για παράδειγμα, μια μερίδα μισής κούπας μαγειρεμένες φακές περιέχει περίπου 3,3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, που είναι περίπου το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες γυναίκες. Επιπλέον, τα όσπρια είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου για χορτοφάγους, vegans ή εκείνους που νηστεύουν, οι οποίοι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Τα όσπρια είναι μια θρεπτική τροφή που παρέχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ενώ υπάρχουν αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από τα όσπρια, η αλήθεια είναι ότι αποτελούν πολύτιμη προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή. Η ενσωμάτωση οσπρίων στα γεύματά σου μπορεί να προσφέρει μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, σιδήρου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στη συνολική υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα