Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Κατώτατος μισθός: Aρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την νέα αύξηση στις 3 Μαρτίου

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού έχει ξεκινήσει, καθώς το KEΠΕ αφού έλαβε υπόψη του τα υπομνήματα των φορέων αναμένεται να παραδώσει σήμερα το πόρισμά του για την νέα αύξηση στον υπουργό εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου ο υπουργός θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό τον οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Η ανακοίνωση της Παρασκευής δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από εξαγγελίες για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μέσα στο μήνα που μεσολαβεί τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους προκειμένου, από την 1η Απριλίου, να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Οι εισηγήσεις
Πάντως, το ΚΕΠΕ σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί αύξηση από 5% (εκτιμώμενος πληθωρισμός για το 2023) έως 7,75%, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κυβέρνηση που παίρνει την τελική απόφαση να αυξήσει κατά τι το ποσοστό της αύξησης έως και 9%- 9.6% (πληθωρισμός 2022) δεδομένου ότι το πόρισμα δεν έχει δεσμευτικό αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 766 ευρώ (+ 7,5%) ή 768 ευρώ (+7.75%) δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας που προτείνει το ΚΕΠΕ ή ελέω και της προεκλογικής περιόδου, θα αυξηθεί πάνω από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ προς τα 780 ευρώ (+ 9,6%). Αρα η αύξηση θα είναι από 50 – 70 ευρώ, μικτά.
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργοδοτικοί φορείς στα υπομνήματά τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10% ενώ 15% (826 ευρώ) πρότεινε η ΓΣΕΕ.
Αύξηση 3%-5% εισηγήθηκε η ΤτΕ και 3%-4% το ΚΕΠΕ επισημαίνοντάς ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα παγιδεύσει στο δόκανο της εφορίας μισθωτούς που μέχρι σήμερα ήταν εντός του αφορολόγητου ορίου.
Προς νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση "κλειδώνει" μέσα στο προσεχές διάστημα μια νέα μείωση κατά 0,60 % των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2023, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Το οικονομικό επιτελείο βλέπει πολύ θετικά τη μείωση των εισφορών η οποία θα ευνοήσει νέες προσλήψεις , θα ελαφρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και θα αυξήσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.
Βέβαια επειδή πρόκειται για μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών καθώς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο για μείωση εισφορών που αντιστοιχούν στις παρακρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ όπως, για παράδειγμα, της κατάρτισης η οποία πλέον χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης.
Όμως από κει και πέρα ,τα περιθώρια στενεύουν, καθώς ο «σκληρός πυρήνας» των εισφορών αντιστοιχεί στον κλάδο υγείας και σύνταξης, δύο κλάδοι που είναι ελλειμματικοί, αν δεν χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι εργοδοτικοί φορείς
Πάντως, οι εργοδοτικοί φορείς έδωσαν έμφαση στα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό στην μείωση των εισφορών πιέζοντας για τη συρρίκνωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ειδικότερα ο ΣΕΒ προτείνει αύξηση 5% με 6% υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες άμεσα και κατά επιπλέον 3 μονάδες το διάστημα 2024-2025, προκειμένου η Ελλάδα να αρχίσει να προσεγγίζει τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι, έως τώρα, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ.) ενώ κατά 0.50% μειώθηκαν οι εισφορές προς την επικουρική ασφάλιση από την 1η Ιουνίου 2022. Υπολείπεται, λοιπόν, η μείωση κατά 0,60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα