Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

5 είδη φυτών που προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα και δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουμε


Υπάρχουν διάφοροι τύποι ερεθιστικών φυτών του δέρματος, μερικοί από τους οποίους προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Θες να απολαύσεις τη φύση αλλά βγάζεις εξανθήματα και φαγούρα στο σώμα που σου στερούν την πεζοπορία; Η αλήθεια είναι πώς πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στα φύλλα ορισμένων φυτών, όπως στους δηλητηριώδης κισσούς που δεν είναι το μόνο δυνητικά τοξικό φυτό. Ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός σου, μπορεί να υπάρχουν αρκετά φαινομενικά «αβλαβή» φυτά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, εξανθήματα ή πολλά χειρότερα.
«Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα φυτά μπορούν να μας ερεθίσουν», λέει η εμπειρογνώμονας κηπουρικής Melinda Myers, συγγραφέας και παρουσιάστρια της σειράς The Great Courses How to Grow Anything. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι στις επιφάνειες των φύλλων ή των στελεχών που μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και άλλες αντιδράσεις. Σε άλλα, η επιφάνεια του φυτού είναι ωραία, αλλά ο χυμός που διαρρέει μέσα σε αυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Άλλα είναι αλλεργιογόνα μόνο για μερικούς ανθρώπους και ένα υποσύνολο αυτών χρειάζεται το φως του ήλιου για να καταλύσει μια αλλεργική αντίδραση σε άτομα με ευαισθησία.
Αυτά είναι 5 κοινά φυτά εκτός από τον δηλητηριώδη κισσό που δεν πρέπει ποτέ να αγγίζεις!
1. ΒελανιδιάΤα φύλλα του poiosn oak ή αλλιώς βελανιδιά (που μοιάζουν με φύλλο δρυός) μεταφέρουν ένα έλαιο που ονομάζεται urushiol σε όλα τα μέρη των φυτών (φύλλα, στέλεχος, ρίζες, άνθη) και μπορεί να συνδεθεί με το δέρμα σε περίπου ένα λεπτό. Μπορεί επίσης να κολλήσει σε ρούχα και αντικείμενα, επομένως πλύνε όλα τα είδη κηπουρικής σου εάν υποψιαστείς ότι ήρθαν σε επαφή. Το δηλητηριώδες urushiol ανήκει στην ίδια οικογένεια, αν και τα μυτερά οβάλ φύλλα του βρίσκονται σε ομάδες των επτά ή των 13.
2. ΤσουκνίδεςΟι τσουκνίδες μεταφέρουν περισσότερους από δύο δωδεκάδες χημικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, κνησμό, κάψιμο και φουσκάλες (που διαρκούν έως και 12 ώρες) όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Αυτό το βότανο έχει μυτερά, οδοντωτά φύλλα και μικροσκοπικές τρίχες παντού, που λειτουργούν σαν μικρές βελόνες για να μεταφέρουν τις τοξίνες σε όσους το αγγίζουν.
3. Βολβοί Υάκινθου – ζουμπούλιΓια μερικούς ανθρώπους, πολλά είδη βολβών—συμπεριλαμβανομένων υάκινθων, αυτιών ελέφαντα, τουλίπες, νάρκισσους και νεραγκούλες—μπορούν να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα. Το να τα αγγίζετε χωρίς γάντια μπορεί να αφήσει τα χέρια σας κόκκινα και φαγούρα. «Όταν δούλευα σε ένα θερμοκήπιο, χρησιμοποιούσα πάντα γάντια, αλλά μια φορά άγγιξα το μάτι μου αφού φύτεψα βολβούς υάκινθου και με φαγούρα και ακαθάριστο», λέει ο Myers.
4. ΜonsteraΔιάφορα μέλη της οικογένειας Araceae, συμπεριλαμβανομένου του philodendron, του monstera deliciosa, του caladium, του dumbcane και του κρίνου της ειρήνη, είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Προσοχή όμως γιατί τα φύλλα και οι μίσχοι τους περιέχουν τοξικούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Αν και αυτά δεν θα βλάψουν τα χέρια σου, μπορεί να ερεθίσουν ή να τσιμπήσουν τα χείλη, το στόμα ή τη γλώσσα σου εάν τα αγγίξεις. «Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να νιώθεις ότι ο λάρυγγας σου έχει παραλύσει», λέει ο Myers. Το να φοράς γάντια ή να πλένεις τα χέρια σου μετά το χειρισμό αυτών των φυτών μπορεί να σε βοηθήσει.
5. ΑλεξανδρινόΟι αλεξανδρινές δεν είναι απλώς δυνητικά επικίνδυνες για τα κατοικίδια ζώα εάν τα πλησιάσουν. Αυτοί και άλλοι στην οικογένεια Euphorbia μπορούν επίσης να ερεθίσουν το ανθρώπινο δέρμα. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μόνο ήπιο ερεθισμό. Και ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια ότι το αλεξανδρινό φυτό μπορεί να σε σκοτώσει εάν καταναλωθούν, η κατάποσή τους μπορεί να σου προκαλέσει ναυτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα